Končící Petr: "Vinit se nehodlám"

20.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1864
vytvořeno 20.10.2009, upraveno 20.10.2009

Stačilo šest kol na to, aby se v ŽBL poprvé střídaly stráže na postu kormidelníka. Vedení Valosunu Brno vadilo příliš velké číslo na kontě porážek. Poslední kapkou se stala pětibodová porážka na půdě nováčka...

Stačilo šest kol na to, aby se v ŽBL poprvé střídaly stráže na postu kormidelníka. Vedení Valosunu Brno vadilo příliš velké číslo na kontě porážek. Poslední kapkou se stala pětibodová porážka na půdě nováčka VŠ Praha v šestém dějství, kdy Brňanky v poločase vedly o osm bodů a pak ve třetí čtvrtce dostaly naloženo 30 bodů a zápas ztratily. Poroučet se tak včera musel kouč Stanislav Petr, opouštějící předposlední tým tabulky s bilancí 1-5.

"Jsem z toho trochu překvapený. Vize tu byla budovat něco dlouhodoběji, vytvořit tým z vlastních zdrojů, z dorostu, bez zahraničních hráček a za dva roky se dostat tam, kde Valosun naposledy byl," bilancuje Petr. "Nevyšel nám ale začátek a kouč je - ať jsou příčiny jakékoliv - za tým zodpovědný. Vinit se ale z této situace nebudu. Dělal jsem pro úspěch maximum."

Podle mluvčího klubu a vedoucího týmu Jaroslava Michálka tým měl mít po šesti kolech o tři výhry víc. Scházely ty s Hradcem a na Slovance a VŠ Praha. "Prohrát se může, ale ne o dvacet jako na Slovance. A posledním vykřičníkem byl zápas s VŠ. Po poločase jsme vedli o osm a třetí čtvrtku prohráli o osmnáct," prohlásil.

Valosun plánoval páté šesté místo, postupně lehce slevil a teď chce být šestý. "Nechtěli jsme už ale přihlížet tomu, že se to nedaří naplňovat," dodal Michálek a upozornil: "Vždycky jsme hráli na rychlé protiútoky. Těch teď bylo málo a všichni soupeři nás v této činnosti přehrávali. A dostávali jsme moc bodů, téměř osmdesát na zápas." Na druhé straně Michálek uznává, že první zápas na USK nebyl špatný a vzápětí se doma s Hradcem prohrálo nešťastně.

Situaci Brno začalo řešit i jinak než změnou kouče. Povolalo extrutnovskou Křížovou, která se proti VŠ uvedla 15 body a 8 doskoky. Podle Michálka je nutné, aby se k tahounkám Zrůstové a Vlkové, na něž se obrany zaměřují, přidaly i další hráčky, dosud málo produktivní.

Na to navazuje Petr. Podotýká, že přišel k týmu, když o kádru už bylo rozhodnuto. "Není tam ta kvalita, co loni. A chybí zkušenost, což se v ostrých ligových zápasech projevilo. Hlavně na pozicích rozehrávačky a pivotky. Tam nás soupeři jasně přehrávali. Díra po odchodu dvou Američanek se adekvátně nezaplnila a posily byly spíš slabší než hráčky, co zůstaly."

Páté nebo šesté místo je podle Petra díky vyrovnanosti soutěže stále v silách týmu. "Stačilo vyhrát jeden až dva zápasy, které nevyšly. Srážely nás ale vinou nezkušenosti herní výpadky, jako se to stalo na VŠ Praha," ví kouč, za poslední rok a půl prožívající trenérsky hluché období. Po konci v NBL v Pardubicích a později v Poděbradech teď nepotkal paní Fortunu ani v Brně mezi ženami.

Na lavičce Valounu ho nahradí duo Richard Klein a Zdeněk Janík. První u týmu už vypomáhal několika koučům, druhý byl dosavadním asistentem. Podle Michálka bude Janík díky trenérské jedničce oficiálním koučem, ale o práci se podělí s Kleinem, který nejvyšší licenci dosud nevlastní. Oba muži mají navíc i své zaměstnání.

V této sezoně už zřejmě v dresu Valosunu fanoušci neuvidí trojskokankou mistryni světa Šárku Kašpárkovou, která ovšem na basketbal nezanevřela, jen po ligové premiéře sestoupila o něco níž a měla by nastupovat za brněnskou Teslu.

-paz-