Kolín vstal z mrtvých: z minus 20!

12.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2642
vytvořeno 12.10.2009, upraveno 12.10.2009

Největší obrat v letošním ročníku Mattoni NBL se v sobotu povedl Kolínu. Ve 24. minutě domácí tým prohrával s USK Praha 42:62, aby po excelentní...

Největší obrat v letošním ročníku Mattoni NBL se v sobotu povedl Kolínu. Ve 24. minutě domácí tým prohrával s USK Praha 42:62, aby po excelentní stíhací jízdě zvítězil 90:88. Bylo to pekelné drama. V malé hale se při domácí premiéře Kolína tísnilo více než šest stovek natěšených fanoušků, víc už se jich na jedinou tribunu snad ani nevejde. Když spustili vestoje nekonečný děkovný potlesk, musela to pro hráče být opojná odměna.

"Vůlí a bojovností jsme to se štěstím dotáhli do vítězného konce," ulevil si kolínský hrdina Roman Zachrla. "Je pro nás nesmírně důležité, že jsme první zápas doma zvládli. Jsem moc rád."

Kouč Predrag Benáček zvedl metrákového Zachrlu poprvé z lavičky až ve druhé půli, za těžce nepříznivého stavu. Hráč, který do Kolína přišel loni právě z USK, už pak z palubovky neslezl. K poutavému obratu přispěl 14 body a 6 doskoky, ani jednou neminul z trestného hodu a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. "Zahrál výborně," řekl jeho trenér. "Svou bojovností zavelel ke zvratu, pak se chytli i další hráči."

Hosté přijeli s pouze devítičlennou soupiskou a dlouho se drželi s minimem faulů. Střelecky vládl Američan McKay, nakonec nasázel 32 bodů. Dobře mu sekundoval Kotas. Užší sestava se ale při kolínské euforii v poslední čtvrtině přece jen projevila. "Zdálo se, že máme střetnutí pod kontrolou," myslel si desetibodový střelec USK Martin Klimeš. "Jenže bylo to stejné jako s Děčínem. Dobře jsme vydrželi hrát pouze třicet minut. Pokud tohle nezměníme, bude pro nás sezona hodně těžká."

I když hosté ztratili velký náskok, Kolín jim šlechetně ještě jednou věnoval naději. Jones za stavu 85:82 neproměnil ani jednu šestku a Pražané už bez vyfaulovaného Kotase na chvilku zmrazili publikum: najednou vedli 88:87. Vítězný koš trefil 25 vteřin před koncem David Machač, který nastřádal 10 bodů a 10 doskoků. Hosté přes dostatek času už neodpověděli.

"Viděl jsem dva rozdílné obrazy naší hry. Až posledních patnáct minut to byli ti hráči, které já znám. Za tuhle pasáž jim gratuluju," řekl Benáček. Jeho protějšek Kenneth Scalabroni si posteskl: "Ukázalo se, že v basketbale je možné vše. Z naší strany přišlo při dvacetibodovém náskoku uspokojení a soupeř toho využil."

-don-