Klapetek si na Pardubice věřil

13.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1426
vytvořeno 13.10.2009, upraveno 13.10.2009

Trojková smršť pardubické Synthesie v první půli znamenala v televizním duelu zásadní ránu pro plány Bredy & Weinstein Opava. Ta přitom chtěla Východočechy doma porazit...

Trojková smršť pardubické Synthesie v první půli znamenala v televizním duelu zásadní ránu pro plány Bredy & Weinstein Opava. Ta přitom chtěla Východočechy doma porazit. "Věřili jsme si na ně," zdůraznil kouč Slezanů David Klapetek po porážce 77-87, znamenající na startu sezony bilanci už 0-3.

Jenže - Pardubice, podruhé ve třech kolech kropící koš častěji zpoza oblouku než zevnitř, nasázely za první poločas osm trojek a vedle doskoků hlavně díky nim vedly po 12 minutách už o 19 bodů. Doslova katastrofické byly poslední čtyři opavské minuty úvodní čtvrtiny ztracené 5-18. "Náš vstup do utkání nebyl dobrý," pravil Klapetek.

Dal se perimetr bránit líp? "Oni mají nahoře dva malé Američany, kteří umění napíchnout obranu a dobře najít střelce. Na trojce číhají Miloš, nebo Sýkora a všichni to jsou střelci, včetně pivotů Marka s Pospíšilem. Takže je tam někdy až pět lidí, co dokážou trojku trefit i z těžkých pozic a tam se pak těžko od někoho odstupuje, nebo vypomáhá," vysvětluje kouč.

Přestože to nebylo cílem, dostali domácí rychlíci do brzkých problémů s dvěma fauly obě americké motorové myši Wrighta s Hamptonem. Wright už po 28 minutách nasbíral chyby čtyři, ale jeho absenci ve hře domácí nestihli výrazněji využít. "Je to trochu škoda, ale je zase podržel Miloš," řekl kormidelník na adresu 22bodového snajpra s trojkami 10/5.

Klapetek byl nicméně spokojen s tím, že obránci Wrighta nepouštěli do nájezdů. Při nyní již chybějící rutině veterána Czudka ocenil, že Čarnecký s Šiřinou solidně zvládají důležité role, jež v tak mladém věku plní prakticky jako jediní v lize. Do utkání je jako rozehrávače nasadil spolu, což ale prý nebude pravidlem. S Pardubicemi dohromady natočili 61 minut a hlavně Šiřina se zaskvěl famózními nájezdy a 16 body.

Jen trojky oběma nepadaly (spolu 10/1). Tlačili se do nich až příliš namísto trpělivého dobývání koše, především v momentech, kdy měli domácí po 34 minutách soupeře na dohled pouhých tří bodů. "Chyběla tam zkušenost, začala panika, chtěli to vystřelit co nejdřív." Vinou nezkušenosti v úvodu Čarnecký také nevyužil situace, kdy ho po cloně v útoku přebíral těžký pivot Arnold. "Tam jde o to, aby to tým vycítil a v daný moment využil," říká Klapetek.

V době nabírání největší ztráty v prvním poločase docházelo podle něj i k individuálním selháním při bránění prostoru pod košem a ke špatné domluvě mezi hráči. Právě pod koš dostala Opava před sezonou hodně vysokou posilu: Daniela Doušu. Za 22 minut tentokrát stihl 5 bodů. "Dole jsme s ním určitě silnější a já s ním jsem spokojený. On není typický hráč na vynikání ve statistikách, ale bude platný v obraně a posbíráme s ním víc doskoků. Teď v Limassolu šest měsíců pořádně nehrál, měl problémy se zády a kotníkem, ale bude lepší," věří Klapetek.

-paz-