Klapetek: "Mistrovi se chceme vyhnout"

08.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 2049
vytvořeno 08.12.2009, upraveno 08.12.2009

Kuriozitou 17. kola NBL se staly pouhé dva bodíky NH Ostrava ve druhé čtvrtině proti Mlékárně Miltra Nový Jičín. Tato okolnost však příliš nemohla změnit ráz zápasu, kde favorit byl jasný. To o pár set kilometrů dál...

Kuriozitou 17. kola NBL se staly pouhé dva bodíky NH Ostrava ve druhé čtvrtině proti Mlékárně Miltra Nový Jičín. Tato okolnost však příliš nemohla změnit ráz zápasu, kde favorit byl jasný. To o pár set kilometrů dál podobná situace v poslední čtvrtině zcela obrátila utkání. Karma Basket Poděbrady doma tuto desítku ztratila 6-23 a vítězství 83-77, své sedmé v sezoně, slavila BK Breda & Weinstein Opava.

"První, druhou i začátek třetí čtvrtky jsme bránili dobře, pak ovšem nezkušeností a tím, že zodpovědnost leží na mladších, tito hráči nezvládli některé podle nich špatné výroky rozhodčích, dostali se jakoby pod psychickou deku a z toho jsme inkasovali body (domácí přešli do vedení až 71-60). Po timeoutech ji ale kluci setřepali a předváděli opět dobrou obranu, kdy jsme domácí přinutili k těžkým střelám a pohlídali si doskok, který byl celý zápas dobrý," shrnul dění opavský kormidelník David Klapetek.

"Poděbrady pak trochu znervózněly a možná tam hrála roli i kondice, kdy jim na perimetru hraje jeden nezkušený hráč, takže to leželo hlavně na Benešovi s Thomasem a možná jim na konci docházely síly."

Snažili jste se v poslední čtvrtce o celoplošnou obranu?
Na celé hřiště jsme bránit nemohli, protože se v závěru zranil Čarnecký ale měli jsme to vytažené na půlku a snažili se o agresivní zdvojování, rotace a to nám vycházelo. Samozřejmě bylo potřeba i štěstí. Na konci jsme ho měli na doskoku i při jedné šťastné trojce.

Házeli jste 36 trestných hodů, když fauly získávali nejvíc Novák, Douša, Štec a Čarnecký. Bylo to hlavně převahou nad jejich obránci?
Určitě. Poděbradští jsou spíš menších postav. A tihle naši jsou většinou naopak vyšší a rozhodčí ty fauly na ně pískali. Šestky nám pomohly, ale důležité byly hlavně doskoky. Nedovolovali jsme soupeři druhou střelu a my jsme si naopak doskočili naše neúspěšné pokusy. Pak přicházely ty fauly domácích, když se hned po doskoku šlo nahoru, nebo jsme měli další útok, což soupeř vysilovalo.

Slovenské duo Štec a Šoška zatím sází 16 a 15 bodů na zápas. Každý se tak proti loňsku zlepšil o čtyři body. Je to tím, že se už na ně tolik nesoustředí pozornost?
Po minulé sezoně si už zvyknuli na mě a náš herní styl. Taky nemáme Američany, hrajeme kolektivněji. A kluci vidí, že jim to jde, hlavně Marek Štec je spolehlivý a odvádí práci pro tým. Ten ho pak při zakončení hledá a totéž platí i o Ondrovi Šoškovi.

Z posil křídlo Novák dodává 12 bodů, pivot Douša 8. Nahradili oba odchody Pumprly s Hrubým?
Oba hrají trochu jinak, než se hrálo loni. Nechci říct, jestli jsou horší, nebo lepší. Je prostě fajn, že tu jsou a ukazují sílu pro tým. Pavel Novák je klasické křídlo, umí dobře najet, vyhodnotit situaci, má i úkol střílet ze střední vzdálenosti. Pokud jde o Dana Doušu, tak 218 centimetrů je v basketbale nepřehlédnutelných. To nejde srovnávat s jakýmkoliv dvoumetrovým hráčem.

A mladé pušky? Jdou dál nahoru, nebo trochu stagnují?
Jdou nahoru. Bylo to vidět už na začátku sezony. Ten byl sice trochu špatný, což s týmem i zamávalo, ale pak jsme se rozjeli a v Děčíně i Kolíně jsme to měli navzdory porážkám dobře rozehrané. Škoda bylo zranění, kdy pak musel měsíc Čarnecký hrát na rozehrávce skoro sám. I tak jsme ale zaznamenali tři výhry, z toho dvě venku, potrápili jsme doma Nový Jičín, venku i doma Prostějov. Jsou tam u těchto kluků i nedostatky, ale to už bychom chtěli moc.

Bilance 7-10 je momentálně v pořádku, nebo jste šilhal po lepší?
Mohli jsme mít i o dvě výhry navíc, protože doma jsme byli schopni soupeře přitlačit na dva body ke konci, ale neotočili jsme to. Vyhráli jsme v Ostravě, otočili jsme i Poděbrady, na tohle tedy máme. Já si přesto myslím, že máme ještě na víc.

Z posledních 13 kol máte bilanci 7-6, jdete nahoru dřív než loni?
Loni byla situace složitější. Družstva byla od pátého místa do posledního vyrovnaná, každý každého mohl porazit, byly tam nevyzpytatelné zápasy. Až teď první pětka odskočila a dalších šest se bije o zbylá místa v play-off.

Bijete se i o šest vstupenek do Final8 Českého poháru. 22. kolo, po němž nejlepších šest týmů ligy bude mít účast v turnaji zajištěnu, se blíží. Snažíte se o to mezi nimi být, nebo to necháváte osudu?
Je to tak. Buď to vyjde, nebo ne... Samozřejmě bychom opět chtěli do ligového play-off, ideálně ne z osmého místa. Ne že bychom nechtěli hrát proti mistrovi, ale ta šance, když oni jsou o něco lepší než loni, je malá. Každý souboj s jiným soupeřem by byl zajímavější a pomohl týmu se zlepšit.

S čím jste víc spokojený nebo naopak nespokojený, když se zeptám na průměrných 79 bodů v útoku a 85 obdržených v obraně?
Tohle je složitá věc. Měli jsme zranění, do Nymburka jeli prakticky s dorostenci a dostali jsme o šedesát. Tohle číslo odpočíst, bylo by to přece jen jiné (bez tohoto zápasu by byl průměr v útoku 81 a v obraně 83 bodů). Nicméně bych byl radši, kdyby obě čísla byla o pět až deset menší.

Petr Hamták
Foto: BK Breda & Weinstein Opava