Jenningsovo velké sólo ohromilo NBA

15.11.2009 - redakce
počet přečtení: 2097
vytvořeno 15.11.2009, upraveno 15.11.2009

Život je plný paradoxů a o tom basketbalovém to platí samozřejmě také. Nadějný rozehrávač Brandon Jennings se nebyl vloni téměř vůbec schopen prosadit v italském týmu Lottomatica Řím, ale po vstupu do NBA září jako kometa. Jeho 55 bodů proti Golden State se zapsalo do historie...

Život je plný paradoxů a o tom basketbalovém to platí samozřejmě také. Nadějný rozehrávač Brandon Jennings se nebyl vloni téměř vůbec schopen prosadit v italském týmu Lottomatica Řím, ale po vstupu do NBA září jako kometa. Jeho 55 bodů proti Golden State se zapsalo do historie. 

Před dvěma lety byl Jennings zářivou hvězdou středoškolského basketbalu (průměr téměř 32 bodů na zápas) a předpovídala se mu zářivá budoucnost v NBA. Jenže podle regulí ligy nemohl osmnáctiletý mladíček naskočit mezi elitu okamžitě - pro vstup do draftu je třeba roční odstup od střední školy a 19 let věku.

Jennings se (mimochodem po několika marných pokusech skložit zkoušky) rozhodl vydat místo na univerzitu do Evropy a "zpeněžit" tak svůj rok čekání na NBA. Jenže v Lottomatice se mu proti zkušené evropským hráčům vůbec nedařilo (v lize hrál jen 17 minut na zápas s  5 a půl bodů a jen zhruba 2 asistence, v Eurolize jen o málo lépe), a když si skauti po jeho návratu do Spojených států prostudovali, jakou měl v Římě úspěšnost střelby, začali trochu pochybovat, zda na NBA vůbec má.

Milwaukee Bucks si ho nakonec vybrali jako číslo 10 v první kole draftu a zatím určitě nelitují, protože Jennings hraje skvěle a má výrazný podíl na nečekaně dobré bilanci 5/2, kterou Bucks dosáhli i bez zraněného Michaela Redda. A Jenningsův výborný vstup do NBA vyvrcholil v sobotu proti Golden State.

"Byl to skutečně parádní výkon, natož na nováčka, který hrál teprve svůj sedmý zápas v NBA," pochvaloval si kouč Bucks Scott Skiles po výhře 129:125. "Prostě jsme dali Brandonovi míč a nechali ho pracovat..." Utkání přitom nezačalo pro Jenningse nijak osnivě.

"V první čtvrtině jsem nedal ani bod a pořádně jsem se trápil," kroutil hlavou po utkání dvacetiletý rozehrávač. "Pak jsem se ale dostal do pohody a ve třetí čtvrtině jsem se cítil opravdu dobře."

To se dá považovat za velmi mírné hodnocení - Jennings totiž po 10 bodech za druhou čtvrtinu nasázel do koše Warriors za třetí část hry 29 (!) bodů. V poslední čtvrtině přidal dalších 16 bodů a Bucks - jak se říká - potřebovali každý z nich.

Jennings sice proměnil jedinou z prvních 7 střel, ale ve zbytku zápasu měl bilanci z pole 20/27. Jeho 55 bodů je o 4 více než byl dosud klubový rekord legendárního Kareema Abdul-Jabbara.

Žádný nováček nenastřílel tolik bodů v jednom zápase už více než 40 let a Jennings zaostal za absolutním nováčkovským rekordem další z legend - Wilta Chamberlaina - o pouhé 3 body. "Zkoušeli jsme na něj všechno možné," tvrdil po zápase smutný kouč Golden State Don Nelson. "Takový výkon jsem za 30 let v NBA ještě od nováčka neviděl..."

Petr Janouch