James: Shaq je ve formě

02.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2435
vytvořeno 02.10.2009, upraveno 02.10.2009

Cleveland Cavaliers vstupují do sezony, v níž je pro ně cokoli jiného než titul neúspěchem, posíleni o jednoho z nejlepších pivotů historie - Shaquillea O´Neala. "Velkému Aristotelovi" je už ale 37 let a s téměř 150 kily...

Cleveland Cavaliers vstupují do sezony, v níž je pro ně cokoli jiného než titul neúspěchem, posíleni o jednoho z nejlepších pivotů historie - Shaquillea O´Neala. "Velkému Aristotelovi" je už ale 37 let a s téměř 150 kily živé váhy je pochopitelně velkým otazníkem, jak zvládne další náročnou sezonu. Z kempu Cavaliers ale přicházejí zprávy, že: "Shaq je v top formě!"

Nová posila Clevelandu má za sebou neobvykle dlouhé léto, když poprvé od roku 1993 nehrála play-off, a strávila ho hodně netradičně. O´Neal totiž natáčel reality show "Shaq Vs.", v níž soutěžil proti různým špičkovým sportovcům v jejich vlastním oboru. I díky tomu se udržoval ve formě.

"Byl jsem docela rád, když jsem zaslechl, že bude plavat v závodě proti Michaelu Phelpsovi," směje se korpuletntní kouč Clevelandu Mike Brown. "Věděl jsem, že se neobjeví v celostátní televizi v plavkách s postavou, jakou mám já..." Na něj i na hlavní hvězdu Cavs LeBrona Jamese udělala Shaqova kondice na začátku přípravného kempu velký dojem.

Sám Shaq si své léto pochvaluje: "Bylo to jiné než v minulých letech. Když už hrajete tak dlouho jako já, všechny ty opakující se drily jsou pro vás už únavné. Chtěl jsem změnu. Až skončím s basketbalem, napíšu knihu Mýtus elitního sportovce," pokračuje Shaq. "Mým receptem vždycky bylo dělat to, co funguje pro mě. Vždy se najde spousta takzvaných expertů, který vám říkají, co máte dělat. Já obvykle dostanu během sezony pořádně zabrat, takže léto je pro mě doba, kdy si musím trochu odpočinout."

Shaq bude mít velkou výhodu, že v sestavě Cavs je také zkušený pivot Zydrunas Ilgauskas, takže ho trenéři budou moct během sezony víc šetřit. Očekává se, že nebude hrát dva zápasy ve dvou dnech za sebou a že nebude muset mít průměr 35 minut na utkání. Brown byl asistentem kouče Gregga Popoviche v San Antoniu, když Spurs v čele s Timem Duncanem a stárnoucím Davidem Robinsonem získali titul. A určitě své zkušenosti v tomto směru využije.

"Myslím, že není potřeba, aby hráči trénovali každý den a každou minutu a aby odehráli všechny zápasy," tvrdí. "Pokud odevzdávají výkon na hřišti, pak je na mě, abych splnil svojí úlohu a pochopil, že občas potřebují pauzu. Sezóna je dlouhá a odehrát všechny zápasy a odtrénovat každou minut je velmi těžké pro každého."

Petr Janouch
autor je komentátorem NBA na NOVA Sportu