Indiana stojí krůček od titulu

06.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2583
vytvořeno 06.10.2009, upraveno 06.10.2009

Nejlepší tým základní části WNBA Phoenix byl před začátkem finálové série proti Indianě favoritem, ale nyní je zády ke zdi...

Nejlepší tým základní části WNBA Phoenix byl před začátkem finálové série proti Indianě favoritem, ale nyní je zády ke zdi. Mercury prohrávají 1:2 na zápasy a aby vrátily sérii do Phoenixu k pátému rozhodujícímu souboji, musejí ve středu v noci dobýt palubovku Indiany, na níž byly domácí Fever po celou sezonu téměř neporazitelné.

O vítězství 86:85 ve třetím utkání finálové série rozhodla střela senzace finále Ebony Hoffmanové na začátku poslední minuty, ale problémy Phoenixu mají hlubší kořeny: nejútočnější tým ligy, který v základní části ligy válcoval svou ofenzivou jednoho soupeře za druhým, se proti výborné obraně Indiany stále hůře prosazuje. V prvním zápase s prodloužením sice nastřílel úžasných 120 bodů, ale v dalších dvou už výrazně zaostal za svým obvyklým průměrem: 84 a 85 bodů.

V neděli ve třetím zápase vyhlášené trojkařky z Mercury trefily dokonce jen 3 ze 17 trojkových pokusů. MVP ligy Diana Taurasiová má proti skvěle bránící Tamice Catchingsové úspěšnost střelby z pole zatím jen 33 procent. V základní části ligy to přitom bylo přes 46 a v prvních dvou kolech play-off dokonce 52 procent.

Phoenix letos ještě ani jednou neprohrál tři zápasy v řadě, ale pokud se mu to stane právě teď, přijde o vytoužený titul. "Už jsme tuhle situaci zažily," uklidňuje svůj tým australská střelkyně Penny Taylorová v narážce na rok 2007, kdy Mercury ve finále prohrávaly 1:2 na zápasy s Detroit Shock.

Tehdy dokázaly sérii otočit a v pátém rozhodujícím utkání zvítězit na palubovce Detroitu. Tentokrát však musí vyhrát na půdě týmu, který má letos v domácím prostředí vynikající bilanci 17/3. Na druhou stranu ? právě ony jsou jedním ze tří týmů, který už dokázal v Indianopolis vyhrát.

Přímý přenos 4. utkání série vysílá v noci ze středy na čtvrtek v 1 hodinu a 30 minut našeho času program NOVA Sport.

Petr Janouch
autor je komentátorem NBA a WNBA na NOVA Sportu