Galatasaray: monstr podvod a obří tresty!

04.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 2336
vytvořeno 04.12.2009, upraveno 04.12.2009

Viděli jste aktuální tabulku turecké ligy? A bylo vám divné, proč Galatasaray Istanbul, který v Eurocupu táhne Radoslav Rančík, je až na samém chvostu tabulky a dosáhl stejného výsledku 0-20 v prvních pěti kolech soutěže?

Viděli jste aktuální tabulku turecké ligy? A bylo vám divné, proč Galatasaray Istanbul, který v Eurocupu táhne Radoslav Rančík, je až na samém chvostu tabulky a dosáhl stejného výsledku 0-20 v prvních pěti kolech soutěže?

Poslechněte si příběh, který začal zdánlivě téměř nevinně, ale vyvrcholil obrovským skandálem. Ten znamenal ohromné zemětřesení nejen pro klub sám, ale také pro zemi, hostící příští rok mistrovství světa mužů.

Ta story má všechno: násilí, lhaní, podvody spousty klubových činovníků, spousty trestů a nakonec i vyhození prakticky celého vedení týmu včetně trenérů. Ústřední postavou celého spektáklu je pak 22letý pivot Cemal Nalga (na snímku).

Co se stalo?

Na první pohled ne tak dramaticky moc. Nalga neoprávněně nastoupil před ligou do dvou přípravných utkání v zahraničí v dresu s číslem jiného hráče, zatímco byl v pětizápasovém trestu, uděleném už dříve domácí federací. Mimochodem, distanc schytal za to, že udeřil soupeře v přípravě s Cibonou.

První zádrhel nastal, když si po prvním kole turecké ligy soupeř Oyak Renault stěžoval, že Nalga v zápase nastoupil, ač byl ještě v trestu. Galatasaray ovšem přispěchal s ujištěním, že hráč už si trest odpykal v pěti přípravných zápasech s týmy Erdemir, Deutsche Bank Skyliners, Ludwigsburg, Istanbul BSB a Yesilyurt. A že Nalga už před ligou normálně odehrál tři zápasy domácího poháru. Načež turecká federace přijala toto vysvětlení jako dostatečné a vyhodnotila protest jako neplatný.

Jenže to už kauza nabrala vlastní tempo. Najednou se objevily fotografie a záznamy potvrzující, že Nalga nastoupil už v přípravě se Skyliners a Ludwigsburgem, ovšem v dresu s číslem 7 spoluhráče Tufana Ersöze. Galatasaray podle všeho spoléhal na to, že němečtí soupeři nebudou sto cokoliv odhalit.

V ten moment se rozhořel skandál. Okamžitě svolaná schůzka klubového představenstva briskně z klubu vykopla prakticky celý realizační tým, včetně trenérů.

A reakce turecké federace? Byla podle místních pozorovatelů nevídaně tvrdá, přestože nakonec nezahrnovala vyloučení ze soutěže, což prý klubu také hrozilo.

Tedy: Cemal Nalga byl vyloučen z ligy na dva roky a pokutován částkou 4500 eur. Tufan Ersöz, který zapůjčil dres, nesmí v lize nastoupit čtyři měsíce a zaplatil 2200 eur.

"Jsem pouhý hráč. Udělal jsem jen to, co mi řekli," bránil se mladík Nalga.

Hlavní trenér Okan Çevik dostal trest na tři roky a pokutu 4500 eur, asistent Koray Mincinözlü dva roky a 2200 eur, další asistent Cengiz Karadag rok a stejnou částku. Generální manažer Ali Tursan byl potrestán půlrokem a 2200 eur a týmový manažer Mert Uyguç dvěma roky a 4500 eur.

Trenér Çevik se také pokusil hájit: "Měli jsme tři zraněné hráče, takže jsme Cemala museli dát do hry. Udělali jsme tuto chybu vědomě."

Klubový vice-chairman Yigit Şardan rezignoval a byl navíc potrestán šestiměsíčním distancem a pokutou 4500 eur. "Jako člen představenstva zodpovědný za mužské týmy se nemohu zbavit zodpovědnosti za tento incident, přestože jsem o něm neměl nejmenší tušení," prohlásil na odchodu.

Federace navíc klub potrestala kontumací každého do té doby odehraného ligového a pohárového zápasu v poměru 0-20, navíc i odpočtem pěti bodů z těch, které v lize tým získá.

Petr Hamták

Příště: o ohnivosti istanbulských derby.