Fenomenální JR, Nymburk 13-0, Chance No.1

21.12.2015 - red
počet přečtení: 1109
vytvořeno 21.12.2015, upraveno 21.12.2015

ECHO 14. KOLA ŽBL Magnet čtrnáctého dějství Bonver ŽBL vyvrcholil v poslední čtvrtině triumfem domácího Nymburka, který otevřel sezonu 13 výhrami v řadě, a před nejbližšími pronásledovali má už náskok 4 vítězství. Prvního úspěchu se na 13. pokus dočkala strakonická Chance, s debaklem odjely z Hradce Žabiny, s polovičním přídělem pak VŠ z Valosunu a fantastická Julia Reisingerová zařídila další senzaci svého týmu, který je už na sedmém místě tabulky.

261ZTI.jpg

Sokol ZVUS Hradec Králové - BK Žabiny Brno 80-38
Nejvíc bodů: Stará 20, Andělová 11 - Vučurović 17

Tohle byl pro Žabiny nepovedený předvánoční zápas. Hradecké lvice si na brněnském soupeři smlsly, i když je nutné přiznat, že hrozivou podobu výsledku dala až závěrečná čtvrtina. Nebýt jí, mohly brněnské basketbalistky odjet s přijatelnou porážkou, ale desetiminutovka 32:4 z pohledu domácí vystřelila rozdíl mezi oběma týmy na více jak 40 bodů. Žabiny se přitom oklepaly a z poločasové ztráty 21 bodů ve třetí čtvrtině umazaly sedm bodíků. Domácí Lvice však střílely s vysokou úspěšností. Především ta zpoza tříbodového oblouku byla mimořádná. Proměnily 13 z 22 trojkových pokusů, čímž soupeře srazily do kolen. Zvláště pak, když Brňanky ze stejné vzdálenosti nemířily ani jednou přesně. Lvice však v zápase slavily dvě vítězství najednou. Po zranění kolena z konce minulé základní části se na palubovku vrátila Michala Hartigová.

Valosun KP Brno - VŠ Praha 78-58
Nejvíc bodů: Šujanová 18, Sedláková 13, Sanford 12, Vlková 10 - Sládková 15, Mircová 10

Valosun bude na vánoční pauzu odcházet s dobrým pocitem. Nejprve si připsal druhé vítězství v Eurocupu (i když na nepostup brněnského celku už vliv nemělo) a v posledním předvánočním kole ŽBL na domácí palubovce porazil VŠ Praha. Pevný základ pro svůj sobotní úspěch položily ve druhé čtvrtině, kterou ovládly 20:10. Domácí hráčky navíc perfektně využívaly absence dlouhodobě zraněných podkošových hráček hostí. Významně se v tomto směru činila Edita Šujanová. Valosun přestřílel soupeřky z vymezeného území v poměru 42:16. Domácí přidaly i rychlé protiútoky a nahradily tak neúspěšnou střelbu za tři body (10/1).

DSK Basketball Nymburk - Kara Trutnov 66-61
Nejvíc bodů: Chomenčuk 21, Kuster 13 , Šípová 10 - Pazderová 16, Russell 14, Ovsíková 10

Dlouho se zdálo, že třináctka bude pro Nymburk opravdu nešťastná. V sobotu totiž hrály Středočešky v domácí hale proti rozjetému Trutnovu o 13. výhru v Bonver ŽBL v řadě. Kara svou formu po většinu zápasu potvrzovala. V průběhu prvního poločasu vedla už rozdílem 14 bodů. Ani poločasový dvanáctibodový náskok nebyl k zahození. Nymburk ale do druhého poločasu vyrukoval s vylepšenou obranou. Ta nedovolila hostujícím hráčkám čtyři minuty skórovat. Nymburk za tu dobu sice stáhl své manko, ale Trutnov se držel stále vpředu. Nicméně domácí hráčky už najely na tu správnou vlnu. Ještě tři minuty před koncem svítil na tabuli vyrovnaný stav 61:61. Závěr pak vyšel lépe domácím, které si stále drží stoprocentní bilanci.

U19 Chance - SBŠ Ostrava 80-43
Nejvíc bodů: Krejčová 24, Vrančič 16, Drachovská 14, Musilová 10 - Sedláčková 15

Strakonice mají první výhru! V posledním předvánočním zápase si doma smlsly na předposlední Ostravě a přiblížily se jí tak na jedinou výhru. Domácí hráčky měly raketový vstup do utkání, když první čtvrtinu ovládly v poměru 30:8 a v půli zápasu svítilo na tabuli skóre 52:16. V tu chvíli už nikdo nepochyboval, že si na jihu Čech pod stromeček nadělí první výhru v Bonver ŽBL. Ostrava si nevěděla rady především s dvojicí Vrančič – Krejčová. Prvně jmenovaná si připsala double-double a Krejčová stoprocentní střelu z pole doplněnou trestnými hody 13/11. Právě úspěšnost střelby byla hlavním faktorem v jinak statisticky poměrně vyrovnaném utkání.

Jiří Johanes (asistent trenéra U19 Chance): "Dařilo se nám střelecky, procento z prvního poločasu se blížilo k 80 procentům. Hraje se pak lehce, když dokážete proměnit pozice, které si vytvoříte. To nás hrozně pozvedlo. Druhou věcí bylo, že Ostrava neměla pivota, který by nás přehrál a musela hrát naši hru zvenku, ve které se jí nedařilo. Po změně stran to byl obraz dvou vyrovnaných družstev. Pořád jsme byli jakoby lepší, ale tak vysoké procento úspěšnosti střelby vydržet nemohlo. Jak šlo dolů, tak se hra vyrovnávala. Čekali jsme, že tam bude vypadat celý zápas, protože ty týmy vyrovnané jsou. Pro nás je to super pocit, zvláště před Vánoci a koncem roku. Holky zjistily, že se dá vyhrát, což jim pomůže. Do další části sezony půjdeme s chutí."

Tibor Jány (trenér SBŠ Ostrava): "Myslím, že takový výsledek nečekal nikdo. Ukázalo se, že soupeř byl dobře připravený. V první čtvrtině hrál velmi důrazně v obraně, mimořádně se mu dařila střelba, v poločase měl úspěšnost více jak 70 procent. Způsobilo to, že zápas byl rozhodnutý. Ve zbytku jsme bojovali už jen o čest, ale ani kosmeticky se nám výsledek upravit nepodařilo."

BLK Slavia Praha - BA Karlovy Vary 78-82
Nejvíc bodů: Vaughn 23, Johnson 21, Urbanová 11, Kritscher 10 - Reisingerová 34, Šmídková 14, Andělová 10, Zuzáková 10

Karlovy Vary mají další cenný skalp a opět vzhlíží ke kometě letošního ročníku Bonver ŽBL Julii Reisingerové. Ta výraznou měrou přispěla k úspěchu západočeského celku v Edenu. Proti cizinkami vyztužené sestavě domácí Slavie to neměla mít jednoduché, přesto dosáhla na neuvěřitelných 34 bodů, 12 doskoků a 13 získaných faulů. S užitečností 45 se stala po zásluze nejužitečnější hráčkou kola, když zůstala těsně za rekordem této sezony (46), který patří rovněž jí. 34 body navíc vyrovnala své i ligové maximum této sezony. Dlouho to ale vypadalo, že BA na vítězství nedosáhne. Tři minuty do konce činilo karlovarské manko devět bodů, ale skvělým závěrem dokázaly mladé hráčky zápas zlomit.