Choleva: "Nesportovních faulů na nás bylo víc!"

12.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 2251
vytvořeno 12.11.2009, upraveno 12.11.2009

Prohrát, ztráceli by na velkého rivala už tři výhry. Po obranné bitvě před patnácti stovkami diváků však nakonec Mlékárna Miltra Nový Jičín slavila. V hnízdě Orlů vrátila soupeři porážku z úvodu ligy. Došlo k tomu ovšem za dramatických...

Prohrát, ztráceli by na velkého rivala už tři výhry. Po obranné bitvě před patnácti stovkami diváků však nakonec Mlékárna Miltra Nový Jičín slavila. V hnízdě Orlů vrátila soupeři porážku z úvodu ligy. Došlo k tomu ovšem za dramatických okolností.

V čase 38:17 za vedení domácích 61-56 sudí Prášilovi odpískali nesportovní faul na Sanderse, což byl začátek šňůry hostů 7-0 a také zvratu v bitvě vedoucí až ke konečnému vítězství vicemistra 66-64.

Na posouzení klíčové situace se týmy neshodly. Zatímco Orli reklamovali běžný faul, Novojičínští ústy svého kouče Zbyňka Cholevy trvali na správnosti výroku.

Trenére, už jste situaci viděl i na videu a trváte na svém stanovisku?
Ještě jsem to neviděl (ve čtvrtek v poledne), ale uvidím. V reálu jsem ale byl přesvědčen o tom, že nesportovní faul to byl. Hlavně jsem tak odpovědět musel. Navíc za ten zápas se na nás mohly pískat dva nebo tři takové zákroky. A nepískaly se. Takže nakonec to aspoň jednou rozhodčí písknuli.

Měli jste velký hlad vrátit Orlům porážku z úvodu ligy? Bylo to pro hráče hodně o cti?
To si nemyslím. Hlad tam ale byl. Šlo o kontakt se špicí. Po porážkách s Prostějovem, Děčínem a Nymburkem už bylo na čase vyhrát. Samozřejmě utkání s Prostějovem bývají zvlášť vyhecovaná, ale jiná věc v tom nebyla. Jde o tým, kterému se teď daří, a my jsme rádi, že jsme jim tu porážku vrátili.

První čtvrtku jste ztratili 9-19, co jste tam pokazili?

Nevím, možná jsme si nějak víc uvědomovali důležitost zápasu. Určitě výjimečně důležitý nebyl, ještě nejde o play-off, ale z hlediska toho být v týmu a budoucnosti o něco šlo. To nás asi trochu brzdilo a nedali jsme spoustu jednoduchých střel, zpod koše i zvenku. Naštěstí se stejně trápil taky Prostějov.

Nahoru vás pak dostaly hlavně body Levella Sanderse. Nebo i něco dalšího?
V druhé čtvrtině dal Sanders 14 bodů a povedlo se zkorigovat nepříznivý vývoj. Druhá půlka se tak hrála od začátku. Vrátil se nám Muirhead a s ním na hřišti byl větší tlak v obraně a rychlejší pohyb v útoku, což nám pomohlo. Plus jsme udělali úpravy v obraně.

"NA CHÁNA JSME VYZKOUŠELI VŠECHNO"

Muirhead šel do zápasu hned po návratu ze zámoří, kde se mu narodil syn?
Vrátil se den před utkáním, jeden trénink tedy stihl. Chyběl nám na dva zápasy. Brno jsme zvládli i bez něho, v Nymburce nám jeho rychlost chyběla. Tam jsme ale s body nepočítali, proto mu bylo umožněno odletět domů.

Bylo tam riziko, že by nemusel stihnout ani Prostějov?
Ano, bylo. Každé narození dítěte, a pro něj zvlášť, je ale hodně důležitá záležitost. Je tady celý rok "uvězněný", zná jenom tělocvičnu a dopředu se počítalo s tím, že domů poletí. Snažili jsme se odlet i návrat načasovat, abychom se do toho "vešli".

Pivot Orlů Chán tentokrát neexceloval, stihl jen 12 bodů, 5 doskoků, k tomu 4 ztráty. Jaká na něj byla strategie a kdo se na něm nejvíc "vytáhl"?
Šteffel i Pelikán odvedli skvělý výkon. Navíc jsme na perimetru vytvořili tlak na míč, takže nebylo tak snadné mu přihrávat. Chán se musí vždycky bránit zepředu, nebo aspoň ze tří čtvrtin, aby jednoduše nedostával balon tam, kde chce. Dál je potřeba neustálý tlak, zdvojovat ho a i další věci. Vyzkoušeli jsme všechno a jsme rádi, že hráč, který je teď ve velké formě, dal jen 12 bodů.

Ani další podkošoví hráči domácích Landry a Hyzy se příliš neprosadili.
Celý zápas byl hodně obranný. Ani jednomu týmu se střelecky nedařilo, což bylo výhodou. Jistě tam byly i nějaké volné střely Prostějova, které jsme obětovali. Mnohdy je soupeř promění, teď to tak ale nebylo.

Jak velkým problémem bylo pokrýt rozehrávače Lawrence, autora 14 bodů, 10 doskoků, 6 asistencí, ale také ztrát?
On je hrozně rychlý, hraje pro tým, má sílu a těžko se brání. Pomáhali jsme na něj, ale z každého týmu vždycky někdo bodově víc vyskočí. Pokud je to ovšem zrovna on, tolik nám to nevadilo. S jeho obranou jsem byl určitě spokojenější než po prvním zápase.

Prostějov měl trojky 14/1 a ztratil 20 míčů. To byla hlavně vaše práce?
Doufám, že ano. Tohle by bylo na větší rozbor. Mysleli jsme hlavně na obranu, o čemž svědčí i skore. Nebylo to tak, že by střelci měli super smolný den. Na každou pozici se domácí museli hodně naběhat, dost jsme jim to ztížili. A po první čtvrtině, kdy jsme soupeři nechali několik laciných košů z rychlých protiútoků, jsme se i líp než v prvním zápase vraceli do obrany.

"WALKER NA TO TEĎ NEMÁ"

Je už ve vaší hře více znát přítomnost rozehrávače Sanderse? Je spolu s vaší druhou "last minute" posilou Šteffelem nyní jedním z hlavních tahounů?
My bychom chtěli, aby táhli všichni. Myslím ale, že bychom od obou těchto hráčů měli čekat ještě víc, na obou koncích hřiště. Potenciál tam je, i když Sanders už teď těží víc ze zkušeností. Musíme pracovat na kondici a bude se to jen lepšit. Musí na sebe vzít roli tvůrce hry, lídra i skórera.

Už jste si víc zvykli na absenci Šaroviče ve hře, nebo pořád chybí víc než citelně?
Tohle by poznamenalo každé mužstvo. Je vidět, že hrajeme jinak. Hlavně pořád čekáme na jeho návrat. Proto ani nechceme nic přebudovávat, brousíme to a chystáme se, aby Robert mohl naskočit a zapadnout do stejných kolejí. Teď jedeme záložní variantu hry.

Varnelis a Walker, dva hráči vašeho základu, si připsali v Prostějově "shut-out", tedy nulu bodů. U Walkera to byl druhý takový zápas z posledních čtyř. Jsou limitem zranění?
Ne, ne. Je to nevyrovnaností výkonů. Varnelise zkoušíme na různých pozicích, chvíli na trojce, chvíli na čtverce. Někdy se mu daří míň, někdy víc. Taky záleží na soupeři. V Prostějově na něj byl velký tlak a střelecky mu to nešlo. Walker se trápí už déle a potřebuje kolem jinou souhru, než se mu nabízí teď. Doufám, že s návratem Roberta se do toho zase dostane.

Vaše trpělivost s ním je tedy dlouhodobá?
Věříme mu. Po tom, co tu odehrál, víme, že něco dokáže. Teď na to ale opravdu nemá. Uvidíme, jestli se s příchodem Roberta probudí.

Petr Hamták
Foto: Mlékárna Miltra Nový Jičín