Choleva: Levell není veverka!

08.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2045
vytvořeno 08.10.2009, upraveno 08.10.2009

Druhé kolo a druhá velká bitva až do konce. "My už to jinak než jako drama neumíme," překřikovali se Novojičínští v pardubické ČEZ Aréně, kterou právě...

Druhé kolo a druhá velká bitva až do konce. "My už to jinak než jako drama neumíme," překřikovali se Novojičínští v pardubické ČEZ Aréně, kterou právě dobyli 80:77. A co to pro tým i město znamená, vzápětí potvrdil vedoucí týmu Milan Dvořák, který kouči Cholevovi předčítal uprostřed palubovky ze svého mobilu jednu sms za druhou. "Teď nám gratuloval starosta," oznamoval mimo jiné Dvořák.

"Jsme malé město a celé tím žije. Takže jestli posílá gratulace pan starosta, jako každý vyhraný zápas, je ta podpora města vidět," ocenil Zbyněk Choleva.

Divácky atraktivní duel měl dvě rozdílné polovičky: v první hosté vedli 12:2, 20:8 a 42:28. Ve druhé však domácí i díky smršti trojek mocně dotahovali a po 34 minutách získali až osmibodové vedení 72:64. Zbytek však prohráli 5:16 a první výhru slavila Mlékárna Miltra. Ta se oproti prvnímu utkání polepšila jak ve trojkách, tak v návratu do obrany. Při tom větší problémy s touto činností čekal trenér spíš v Pardubicích než na úvod s Prostějovem.

"První půlka byla výborná, pak jsme polevili v obraně a domácím neskutečně padaly trojky. Nevím, jak jsme u střelců mohli být ještě blíž," kroutil po utkání hlavou Choleva. "Trojková střelba jim ale v rozhodujících chvílích odešla."

To věděl i domácí kouč Jan Slowiak. Ten v závěru své svěřence varoval, že to se spoléháním na trojky nesmí přehánět. Marně. "Chtěl jsem, aby najížděli, chodili si pro faul a vyhazovali ven. Pak tam byly situace, kdy Wright mohl střílet, ale míč vyhodil, Arnold se dostal pod koš a nevěděl, jak zakončit. Chybělo málo, abychom to dorazili. Zalekli jsme se ale výhry a přišel trest."

Slowiak za ustrašenou označil i první půlku. "Všude jsme byli pozdě a soupeři nechávali moc volných pozic." Mimochodem, Synthesia nastoupila se základní pětkou sestavenou výhradně z nových posil: Arnold, Pospíšil, Miloš, Hampton a Wright.

Ten se zpočátku snažil pouze hledat své spoluhráče, ale po timu už na sebe vzal i střelbu a do poločasu nasázel i díky bleskurychlému uvolňování 12 bodů. Po přestávce, kdy na něj hosté drobně upravili obranu, přidal jen čtyři. "Soupeř v první půlce nejdřív chodil pod clony spodem, nechtěl ho hlavně pustit do nájezdu," poznamenal Slowiak. "My jsme zase v druhé půlce museli rozehřát víc hráčů a střelců (proto Wright neskóroval tolik), což se povedlo. Jen jsme se Jičínu nevyrovnali ve hře pod košem."

Neobává se Slowiak, že Wrightových 180 centimetrů by v některých zápasech mohlo být hendikepem? "Naopak. Jeho rychlost by měla být spíš naší výhodou a nevýhodou pro obrany. On menší výšku dorovnává ohromným výskokem a odolností. My jsme navíc i čekali, že Sanders na něj bude hrát zády pod košem a byli na to připravení. To se ale nedělo."

Slowiak okomentoval i trochu skromnější minuty pro reprezentanta Bohačíka. "Odvedl si své, i na útočném doskoku. Byly tam i situace, kdy mohl dát, a neproměnil a v druhé půlce jsme se rozhodli pro sestavu, která hrála." Jen šest bodů exostravské dominanty Arnolda viděl kouč následovně: "Jeho hra byla dobrá. Body chyběly, ale ty měli nahradit i ostatní."

Oba trenéři se vyjádřili také k častému vysoušení palubovky. Domácí brzdilo, hosté si na něj nestěžovali. "Vyrušovalo nás to z tempa. Viděli jsme, že Walker nehraje a Šteffel ke konci mele z posledního. On se pak ale dokázal do utkání vrátit," řekl Jan Slowiak. Zbyněk Choleva reagoval: "My jsme starší a nám to spíš pomohlo. Walker má něco s kotníkem a je trochu z formy, ale Šteffel koncovku zařídil."

Ještě v minulé sezoně pardubický pivot v ní zajistil klíčové koše i doskoky. Přitom začátek zápasu mu nesedl, příležitosti k prosazení nedostával. Končil ale s 13 body. A jak říká Choleva, "pokud se Kenny neprobudí, bude Šteffel první volbou ve hře pod koš." Walkerovi velmi chybí zraněný Šarovič. "Když stál na vrchu on, otvíral pro Kennyho hru. Ta je teď jiná a on se prosazuje hůř."

Šarovič je pro výkon Mlékárny Miltra naprosto esenciální složkou. "Hře rozumí, ví, kam se postavit, a hlavně na sebe váže obránce, protože je velmi dobrý střelec z dálky a jako střílející dlouhý hráč tím otvírá hru pro křídla i druhého pivota. Tohle nám teď hodně chybí," ví Choleva. "Právě kvůli Robertovi jsem se sem hrozně těšil. Tenhle kluk zná hru, umí tě skvěle najít, předvídá. Prostě to je Hráč," chválí nová posila týmu Levell Sanders.

Stejně jako Šteffel i on se vrátil do ČEZ Arény na místo "nedávného činu". V první půlce byl s 8 body nejlepším střelcem týmu, v druhé už další nepřidal. V úvodních dvou kolech si bral některé těžší střely a příliš nenapadal obranu.

"Překvapivě mu ujelo pár střel, které vůbec nemusely být. Na tak zkušeného hráče je to někdy divná reakce. Na druhou stranu my říkáme: Volná střela = dobrá střela. A on něco dal. A když je zápas na hraně rozhodnutí, ví, co potřebujeme. Už to ale není jako před deseti lety, takže hra dovnitř a ven trochu chybí," říká Choleva a k současnému bránění v podání Sanderse praví: "Není veverka. Zase ale ví, kam se postavit, a má šikovné ruce v tlaku na míč, kde to může nahradit. A je to i věc výpomoci od spoluhráče."

Při absenci Šaroviče je "oldschoolerem" číslo 1 v novojičínském týmu a možná i v celé lize Nerijus Varnelis, 31leté dvoumetrové křídlo, které se v litevské lize stalo v minulé sezoně nejlepším střelcem, doskakovačem i nejužitečnějším hráčem. A to už je vizitka na vchodové dveře.

Stojí za to jej v zápase sledovat. Zběsile nelítá, jen si plíživým krokem nacupitá na nejlepší pozici a zakončí. Nebo po inkasovaném koši vyhodí přes celé hřiště na lehce zakončujícího spoluhráče. Byl to on, kdo po orkánu pardubických trojek celek za stavu 64:72 vrátil mezi živé. Celkem nasázel 24 bodů, nejvíc ze všech.

"Takhle hrál i v přípravě. S Prostějovem nám to trochu chybělo, ale s Pardubicemi své zkušenosti prokázal. Ví proč a kam se postavit, je velmi platný, umí hrát zvenku i pod košem," poznamenal trenér. Spoluhráč Sanders doplňuje: "Tohle je přesně ono. Přitom tady se každý, včetně trenérů, dívá hlavně na to, jak vysoko hráč skáče a jak rychle běhá."

-paz-