Brněnský kvartet natočil skoro 150 minut

04.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 1945
vytvořeno 04.11.2009, upraveno 04.11.2009

Byla to včera pořádná euroligová šichta pro čtveřici Frisca Brno McWilliams, Bonner, Vítečková a Horáková. První si v 39 letech odkroutila celý zápas, druhá po čtyřicítce na Spartaku přidala 38 minut, Vítečková natočila jen o tři a Horáková o pět minut méně...

Byla to včera pořádná euroligová šichta pro čtveřici Frisca Brno McWilliams, Bonner, Vítečková a Horáková. První si v 39 letech odkroutila celý zápas, druhá po čtyřicítce na Spartaku přidala 38 minut, Vítečková natočila jen o tři a Horáková o pět minut méně. Suma sumárum, z 200 minut na tým na tyto opory padlo téměř 150.

K výhře 74-66 ve 2. kole Euroligy nad silným Fenerbahce, v jehož středu byla i vítězka WNBA Taylor, však zápas dotlačily, hlavně díky 19bodovému náskoku z první půlky, podle asistenta kouče Milana Veverky nečekaně vysokému.

Nejvíc, 13 body, k němu přispěla Vítečková a díky svým vnikům i Bonner. Po změně stran už mělo duo dohromady jen deset bodů, z týmových 27. Do poločasu přitom domácí celek nasázel bodů 47.

"Únava byla ve druhém poločase velkým faktorem," přiznal Veverka. "I proto se do hry dostala Hanušová a Hejdová. A postupně bude nasazována i Stehlíková," dodal na adresu tří mladých tváří, které budou v brněnském dresu k vidění na hřišti stále častěji.

Hejdová při absenci zraněné Žirkové musela zaskakovat jako křídlo i na rozehrávce (to bude teď častější prvek), aby dala aspoň na chvíli ulevit Horákové. Nakonec stihla za 14 minut 3 body a při 183 centimetrech prokázala čich na útočný doskok, kde uspěla třikrát. Hanušová na pozici čtyři zase dvěma nájezdy a 4 body pomohla odrazit závěrečný nápor hostů. V 18 letech.

Někdy až příliš statickou hru v útoku asistent Frisca přisuzuje nezvyku týmu na novou roli Hejdové. "Není to její parketa a hra nám drhla. Musí si to ještě sednout."

ZUZANA MORÁLNÍ OPOROU

Brno odehrálo zápas prakticky v sedmi. Do zápisu byla mezi desítku hráček přes nemožnost nastoupit zapsána i Zuzana Žirková. "Bylo to z morálních důvodů, aby ji tam holky viděly. Chtěla být na lavičce s týmem, který je dobrou partou," podotkl Veverka.

Další morální oporou a "trenérkou na hřišti" je teď Taj McWilliams, včera s 13 body a 11 doskoky hvězda zápasu. "Je velkou pomocnicí DeWanně Bonner a zkušenosti předává i mladším českým hráčkám, radí jim jak při tréninku, tak v zápasech."

V Eurolize se fanouškům doma poprvé představila vítězka WNBA, 193 centimetrů vysoký expres Bonner (na snímku). "Bude dobrou evropskou hráčkou. Až si zvykne na kombinačnější hru, která je potřeba v Eurolize, pomůže to jí i nám. A pokud zůstane zdravá, vydrží v Evropě delší dobu," tuší Veverka.

Soupeřky nejednou zaskočila nájezdem z perimetru i akrobatickým zakončením pivotka Kulichová. Bude to častější prvek její hry? "Máme dva systémy, které Petře tohle umožňují. S touto pohyblivostí by to mohla být zbraň navíc v jejím repertoáru."

PĚTKA OBRYŇ

Základ Brna je teď proklatě vysoký, tři hráčky kolem 190 a Kulichová přes dva metry. Včera přesto tým neměl taktiku postavenou na hře dolů pod koš. "Využít to ale můžeme," říká asistent Frisca. "Výhodou je, že můžeme využívat jak spolupráce obou podkošových hráček, tak pivota s křídlem. Obecně je horší hrát pro menší tým proti většímu, než obráceně," neobává se, že by Brno mohl zaskočit soupeř s malou běhavou sestavou.

Na domácím startu Euroligy bylo v hledišti vidět hodně volných míst, fanoušků přišlo 650. "Hrálo se v úterý a většinou jsou navyklí na středu, kdy si spousta těch pravidelných přehazuje v práci směny. Věřím, že se to bude zlepšovat."

"SPARTAK? JEHO SÍLA ZŮSTANE"

Milan Veverka se nechce pouštět do spekulací nad dopadem pondělní smrti majitele a šéfa Spartaku Shabtaie Kalmanoviče na budoucí fungování moskevského klubu, který byl v posledních sezonách vládnoucím impériem kontinentu a nyní je soupeřem Brna v euroligové skupině D. "Jistě to je tragédie, která s každým zamává. Pokud ale tým zůstane spolu a ještě se k němu vrátí Lauren Jackson a Sue Bird, bude jeho síla obrovská."

-paz-
Foto: Frisco Sika Brno