Brňanky padly na Spartaku, USK veze výhru

28.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2352
vytvořeno 28.10.2009, upraveno 28.10.2009

To nejtěžší mají hráčky Frisca Brno v Eurolize za sebou. Hned v prvním kole. V hale obhájce trofeje podlehly Spartaku Moskva jednoznačně 71-95, když jim o bod patřila jen první čtvrtina. USK premiéra venku vyšla lépe, když zdolal v Bourges posledního čtvrtfinalistu soutěže 60-53...

To nejtěžší mají hráčky Frisca Brno v Eurolize za sebou. Hned v prvním kole. V hale obhájce trofeje podlehly Spartaku Moskva jednoznačně 71-95, když jim o bod patřila jen první čtvrtina. USK premiéra venku vyšla lépe, když zdolal v Bourges posledního čtvrtfinalistu soutěže 60-53.

MVP poslední sezony WNBA i jejího finále Diana Taurasi, zřejmě nejlepší basketbalistka tohoto roku, velela v duelu s Brnem vítězkám 27 body a porazila tak parťačku z mistrovského Phoenixu DeWannu Bonner. Ta v dresu Brna ve své euroligové premiéře neslezla ani na vteřinu z palubovky a stihla 12 bodů.

Proti trojnásobným šampionkám soutěže z posledních tří let už dvouciferně střílela jen Fröhlich s 20 body. Po 9 přidaly Horáková s Vítečkovou. Soupeř měl dvoučíselné střelkyně čtyři, lépe doskakoval (37-26) a s vyšší úspěšností sázel dvojky i šestky. Těch Brno neproměnilo 11.

Po vyhrané první čtvrtce se Frisco drželo ještě velkou část té druhé. Čtyři minuty do konce první půle se však domácí střelkyně rozjely a trojka Taurasi navýšila vedení domácích až na 49-38 po 20 minutách.

Po zbytek zápasu 3500 diváků sledovalo, jak Spartak řídí zápas k vítězství. Brňanky se už nedostaly blíže než na minus 11 bodů.

"Nehrály jsme dobře, ale i tak jsme dokázaly vyhrát," uvedla trenérka vítězek a také slovenské reprezentace Pokey Chatman.

Kouč soupeře měl na výkon Spartaku jiný názor. "Hrál skvěle. My se stále ještě snažíme sehrávat. Zvlášť když DeWanna Bonner do týmu přišla teprve před pár dny. Určitě se ale zlepšíme," uvedl Jan Bobrovský pro web Euroligy.

PRAŽANKY ZASE "TROJČILY"

Když USK uspějí v těžkém zápase, můžete si skoro vsadit, že jim padaly trojky. Bylo tomu tak i ve Francii, kde před 2500 diváků proměnily 9 z 24 pokusů proti skromné bilanci domácích 10/2. Výtěžnost zpoza oblouku byla v zápase klíčová.

"Soupeř má vynikající hráčky, které umí vystřelit a umí se trefit prakticky kdykoliv," podotkl domácí kouč Pierre Vincent. Svůj tým za prohru příliš nekritizoval, ale za nedodržení pokynů v klíčové druhé čtvrtině jej pokáral.

Po prohrané první části 12-17 právě tuhle část USK vyhrál 28-19 a dostal se do vedení. To pak udržoval a ač se domácí celek na začátku poslední části dotáhl na 47-50, Maltsi a spol. mu znovu dokázaly uniknout.

"Nachystali jsme úpornou obranu, která udržela domácí pod 55 body. Věděli jsme, že my dáme víc bodů. Pod košem Bourges bránilo dobře a my jsme hodně riskli střelbu z větší dálky, což nám vyšlo," přiznal kouč USK Lubor Blažek.

Ten měl možnost sledovat jednu z možných reprezentantek pro MS, 194 centimetrů vysokou pivotku Burgrovou. Ta nastoupila v základu a za 24 minut stihla 9 bodů, druhý nejvyšší počet po 10 bodech kolegyně Ndongue.

USK měl kvartet dvojciferných střelkyň: Kraayeveld k 11 bodům přidala i 12 doskoků, Elhotová měla 10 bodů, Whalen 12 a Maltsi 10, k nimž však nasbírala nepříjemných 7 ztrát. Těch měl tým ohromujících 21, proti pouhým 11 domácích. Na druhé straně USK vedle pěti bloků vyhrál i doskok 41-31, i díky 9 zářezům LeDréan.

V dalších duelech Valencie Jany Veselé rozbila Rigu 118-38, když česká reprezentantka zařídila za 24 minut 12 bodů a 8 doskoků. Byla třetí nejlepší střelkyní týmu. Duel sledovalo 1700 lidí. To v Istanbulu na zápas Galatasaray přišlo jen 250 fanoušků, kteří byli svědky výhry nad Tarantem 76-64. Ivana Večeřová za 24 minut dala 4 body a doskočila 6 míčů.

-paz-