Boss Spartaku zastřelen v autě na semaforu!

03.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 2808
vytvořeno 03.11.2009, upraveno 03.11.2009

Když jeho řidič zastavil na červenou nedaleko sídla ruského premiéra Putina, z vedlejšího auta se spustila palba. Luxusní mercedes provrtaný smrští kulek ze zbraní dvou mužů ho...

Když jeho řidič zastavil na červenou nedaleko sídla ruského premiéra Putina, z vedlejšího auta se spustila palba. Luxusní mercedes provrtaný smrští kulek ze zbraní dvou mužů ho neochránil. Basketbalový mecenáš Shabtai Kalmanovič, multimilionář, majitel a neomezený vládce Spartaku Moskva, byl v tu chvíli mrtev. Řidič a další osoba ve voze byli vážně zraněni.

Je více než zřejmé, že bývalý agent KGB, který seděl i ve vězení za špionáž proti Izraeli, byl včera odpoledne v Moskvě zavražděn na objednávku. Zítřejší euroligový zápas hráček Spartaku, úřadujících trojnásobných vítězek soutěže, byl odložen.

Vyšetřovatel Vladimir Markin oznámil, že detektivové našli na místě 19 kulek. "Pracujeme na několika teoriích, zločin se nejpravděpodobněji váže k jeho obchodním aktivitám," prohlásil Markin.

Kalmanovič se narodil v roce 1949 (podle některých zdrojů 1947) v Litvě a s rodiči emigroval v roce 1971 do Izraele. V zemi se vypracoval v jednoho z nejbohatších příslušníků ruské diaspory. V roce 1987 byl však odhalen jako sovětský špion a odsouzen na 9 let do vězení. Na základě intervence z Ruska se však po pěti letech dostal na svobodu a v Rusku se stal velkopodnikatelem, který mimo jiné organizoval i koncert Michaela Jacksona.

Jako vášnivý basketbalový fanoušek se stal i manažerem ženské reprezentace Ruska, kterou řídil i na letošním ME v Lotyšsku. Podle ruských zdrojů měl ale také velmi zajímavé kontakty s tamním podsvětím. Kalmanovič sponzoroval několik basketbalových klubů. Mimo jiné spoluvlastnil Žalgiris Kaunas, když v roce 1999 vyhrál Euroligu mužů. Hráčkám Spartaku vyplácel údajně až desetkrát vyšší gáži, než jakou dostávaly některé z nich v WNBA.

Během několika dnů je to už druhá smrt významného basketbalového činovníka, navíc opět související s Izraelem. Tím dnes hýbou i události kolem Moni Fanana, dlouholetého manažera Maccabi Tel Aviv, který se oběsil. Byl zapleten do rozsáhlého finančního skandálu, který nyní šetří izraelské policie.

Co zejména pro Spartak bude smrt majitele klubu znamenat, zůstává otázkou nejbližších dní.

-paz-