Bobrovský: "Dlouho jsme nehráli tak zbaběle"

03.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 2460
vytvořeno 03.12.2009, upraveno 03.12.2009

Ne, skutečně se nezdálo, že by - byť bez hvězdné Lauren Jackson ? na hráčkách Spartaku Moskva zanechala smrt jejich bosse von Kalmanoviče nějaké zásadní stopy. V hale Frisca Brno nebylo o vítězství dosud neporažených Moskvanek...

Ne, skutečně se nezdálo, že by - byť bez hvězdné Lauren Jackson - na hráčkách Spartaku Moskva zanechala smrt jejich bosse von Kalmanoviče nějaké zásadní stopy. V hale Frisca Brno nebylo o vítězství dosud neporažených Moskvanek v šestém kole Euroligy pochyb od samého začátku.

Ze smrtících kontrů po ztrátách nebo těžkých střelách domácích hráček sázely koš za košem, brzy vedly 13-2 a po necelých 14 minutách už hrozivě 35-15. Ovládaly i doskok, celkově 42-27.

A když se Brňanky ve 23. minutě po bodové šňůře přiblížily na devět bodů, mohly obhájkyně trofeje kdykoliv požádat o pomoc zřejmě nejlepší hráčku současnosti Dianu Taurasi, jejíž chlapské pojetí hry se běžným standardům zcela vymyká. K výhře 82-65 dovedla Spartak nejvíc ona, ovšem nejen svými 23 body.

Marně kouč Brna v timeoutech opakoval svým svěřenkyním, že si před utkáním slíbily odvážnější způsob boje. Po utkání tak Jan Bobrovský prohlásil: "O všem rozhodla první čtvrtka. Tak zbabělý výkon jsem od našich hráček neviděl už dlouho. Všechno bylo o naší psychice. Když jsme začali makat v obraně ve druhé čtvrtině, hned se náš výkon zvedl."

Brno, jehož nejlepší střelkyní byla s 16 body Horáková, je ve skupině D druhé s bilancí 4-2. Třetí Fenerbahce má poměr 3-2 a čtvrtá Gdyně 2-3.

Opak své standardní domácí produkce předvedly hráčky ZVVZ USK Praha, když i podruhé zdolaly Bourges, ohromným rozdílem 23 bodů: 70-47. Z výsledku je patrné, že nešlo o na Folimance obvyklé střelecké hody a trojkařské dostihy.

Pražanky do koše zpoza oblouku dopravily jen 4 pokusy ze 14, když Bourges dosáhlo tragické úspěšnosti 13/2. Domácí tým 40 bodů nasázel z dvojek a dalších 18 přidal ze šestek. Navíc vyhrál i na doskoku. Střelecky ho táhla 18 body Whalen.

Ještě po 23 minutách byla v defenzivně laděném zápase remíza 32-32, od té doby se však koš stal pro hosty zakletý. Jejich nejlepší střelkyní se stala s 9 body pivotka Burgrová. I mimo základ natočila na hřišti 20 minut.

"Nevyužily jsme otevřené pozice. Na Folimance se vždycky hraje těžko, USK tým navíc odvedl skvělou práci v obraně," prohlásila Ilona Burgrová.

Totéž neopomněl zdůraznit kouč USK Lubor Blažek. "Oceňuju dobrou práci týmu v obraně. A jsem nadšený, že jsme v Eurolize konečně dokázali vyhrát dva zápasy za sebou!"

Přesto byla jedna věc, která trenéra českého mistra těšila snad ještě víc. Pivotka Kireta, laborující dlouho se zraněními, po dlouhé době odvedla na vrcholné úrovni precizní výkon. Za 20 minut stihla 10 bodů a zdá se, že i na příště bude po ruce proti těžším a vyšším pivotkám soupeřů, s nimiž si při její absenci menší hráčky často nevěděly rady.

USK je ve skupině C za bezkonkurenčním Madridem (6-0) druhý s bilancí 4-2. Třetí jsou Košice (3-3) a o další výhru zpět s bilancí 2-4 Bourges a Šoproň.

Jana Veselá se při jisté výhře Valencie v Rize 78-54 vysloužila za komplexní výkon 27 minut na hřišti. Vedle 6 bodů přidala 5 doskoků, 4 asistence, 3 zisky a 2 bloky, čímž přispěla k bilanci týmu 5-1. Tu má ve skupině A už jen Jekatěrinburg.

Petr Hamták