Blažek: "Už teď spím o dost hůř"

21.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 1525
vytvořeno 21.10.2009, upraveno 21.10.2009

Před životní misí stojí trenér úřadujících mistryň ligy Lubor Blažek. Byl jmenován koučem, který povede ženskou reprezentační posádku do žhavých vod celoplanetárního šampionátu...

Před životní misí stojí trenér úřadujících mistryň ligy Lubor Blažek. Byl jmenován koučem, který povede ženskou reprezentační posádku do žhavých vod celoplanetárního šampionátu, konaného příští rok v Česku. Nastupuje po Milanu Veverkovi, odvolaném po neúspěšném mistrovství Evropy v Lotyšsku. Kormidelník USK Praha se tak po dvaceti měsících vrací na "místo činu". Už ovšem ne jako reprezentační asistent, ale coby hlavní kouč.

"Je to vrchol. A snad to ještě není konec kariéry," zamyslel se kouč, který v den oznámení svého zvolení podobná slova musel opakovat nesčetněkrát. "Určitě je poctou moct pracovat s těmi nejlepšími hráčkami, kterých si vážím. Stojí před námi nejnáročnější úkol a já si považuju, že ony si to berou za své a chtějí pro úspěch udělat maximum. To je pro tuhle práci velké povzbuzení."

Blažek se do konkurzu 14 kandidátů přihlašoval až na poslední chvíli, jako druhý Čech po Jiřím Bártovi, kouči BA Sparta Praha. Viděl, že o riskantní roční misi se nůše domácích zájemců nepraly. "I když rodina nadšená nebyla, pochopil jsem z diskusí s dalšími kolegy z ligy, že se to ode mě nějak čeká a po tom období, kdy se v basketbale pohybuju, je to o určité zodpovědnosti. Pak už nešlo odmítnout."

Kouč přiznává, že poslední dny a týdny se mu honilo hlavou leccos a už teď se mu spí o dost hůř, než ještě docela nedávno. "Promýšlel jsem to všechno i z úhlu 26 let trénování, svých vztahových problémů i dalších aspektů," říká.

Do 9. listopadu má čas na výběr realizačního týmu, kde bude brát ohled na prověřené kolegy. Nehodlá tvořit příliš širokou nominaci. I po konzultacích s dalšími ligovými kouči chce vybrat 16 hráček, aby příliš mnoho kandidátek nežilo v nejistotě, zda nakonec finálním sítem projdou, či ne.

Blažkův mandát končí se světovým šampionátem. Pak bude vybrán kormidelník na delší běh a s dlouhodobější reprezentační koncepcí.

-paz-

Foto: ZVVZ USK Praha