Blažek: "Bylo to znevážení práce lidí kolem týmu"

05.11.2009 - Redakce
počet přečtení: 1879
vytvořeno 05.11.2009, upraveno 05.11.2009

Duel, jaký se za kariéru na vrcholné úrovni zažije zřídka, mají za sebou v Eurolize hráčky českého mistra z USK Praha. Nejdřív katastrofální start 1-20 a první čtvrtka v poměru 4-22. Vzápětí neuvěřitelný comeback a vedení 44-42 po 22 minutách. Hned potom však šest kritických...

Duel, jaký se za kariéru na vrcholné úrovni zažije zřídka, mají za sebou v Eurolize hráčky českého mistra z USK Praha. Nejdřív katastrofální start 1-20 a první čtvrtka v poměru 4-22. Vzápětí neuvěřitelný comeback a vedení 44-42 po 22 minutách. Hned potom však šest kritických ztrát v rozmezí čtyř minut. Ty Pražanky poslaly do kolen, z nichž už k dalšímu obratu nepovstaly. Novému účastníkovi Euroligy Rivasu Madrid, třetímu celku španělské ligy v minulé sezoně, podlehly doma 76-83.

Kouč Lubor Blažek byl bezprostředně po zápase k týmu nad jiné kritický. Po těžké noci své myšlenky rozvedl dál.

"Připraveni jsme byli dobře. Věděli jsme, že Rivas zvládá dobře první čtvrtku a druhou mívá slabší. Tým byl upozorněn, že první dějství rozhodne. To se potvrdilo, včetně toho, že jsme schopni rychlým protiútokem soupeře přehrát. Pro mě zůstává záhadou, že v první čtvrtce dáme čtyři body a ve druhé 33. Je to jednoznačně v hlavě, v motivaci na zápas."

"V úvodu jsme byli zbytečně nervózní. Když začneme dvěma neproměněnými tutovými pozicemi a místo vedení 4-0 dostáváme koše my, družstvo znervóznělo a dostalo se do šíleného útlumu. Tohle zvednout bylo velice těžké. Povedlo se to, ale stálo to hrozně sil a podílel se na tom jen úzký kádr. A v Eurolize stáhnout 20 bodů se povede málokdy. Po dotažení už tým nemohl a nebyl, kdo by to zlomil. Ztratit doma bod je vždy špatné a zase nás to stáhlo zpátky."

Jaké jste přes noc z utkání vyvodil důsledky?
Bude muset zvítězit klidná hlava a racionální myšlení. Následky ale musí vyplynout. Na druhou stranu se mi zdá, že k tomu nemám týmu co víc říct. Ví, co se stalo, a abych na to hráčky upozorňoval, do toho se mi nechce a musím jim to dát najevo. Jsou to profesionálky a tohle nebyl profesionální výkon, spíš šlo o znevážení práce lidí kolem.

Budete uvažovat i o pokutách, nebo dokonce změnách v kádru?
Ano, uvažuju o tom. Nevím, jestli by změny byly reálné, ale některé hráčky, včetně klíčových, včera řešily víc svůj privát. Chápu, že některé problémy jsou pro člověka velice těžké, ale v zápasech by to mělo jít stranou. I já sám musím tohle v zápasech odkládat. A pokuty? To je i věc vedení klubu. Navíc ani já se z toho výsledku nevyjímám, patřím k družstvu a za určité věci zodpovídám. V každém případě některé věci budu muset ve svém přístupu k týmu změnit.

Útok se může nedařit, ale asi nejvíc vám včera musela vadit spousta obdržených snadných bodů. Kde jste viděl nejvíc problémů?
Po té úvodní nervozitě jsem si vzal timeout a snažil se tým uklidnit. Věřil jsem, že se hra srovná, ale my jsme začali hrát ještě opatrněji, až jsme se dostali do úplného útlumu. Až skoro do situace vypuštěného zápasu. Záměr přitom byl bránit od první minuty na dvou třetinách hřiště, nutit soupeře do aktivity už na naší útočné polovině a nepouštět to rychle do hry 5 na 5. Povedlo se nám to ale až v druhé čtvrtce, stejně jako zrychlení naší hry. Dotáhnout ovšem 20 bodů je hrozně těžké. Jsem rád, že jsme z toho i kvůli lidem udělali zápas, ale ten začátek byl neodpustitelný výpadek.

Po odstoupení 13bodové Dubljevič ve druhé čtvrtce se cesta k obratu zdála ještě otevřenější, pak vás ale porazila jediná hráčka - Langhorne s 32 body a 11 doskoky. Čemu to přičítáte?
Je otázka, jestli to zranění pro nás byla ta pravá výhoda. Body by se jinak víc dělily, soupeř by hrál jinak. Mně ale spíš vadil ten začátek. Mohl se hrát vyrovnaný zápas. A mohl se třeba i prohrát, ovšem se zcela jiným pocitem z něj.

Kdo nejvíc chyboval při krytí Langhorne?
Její obránkyně i výpomoc. Kublina byla po nemoci a Tamane neměla dobrý den. Kireta s kolenem stále není v pořádku a pak zbýval menší pivot Šujanová, pro kterou to bylo taky těžké. Zápas se ale prohrál jinde.

LeDréan se přesunula dolů vynuceně vývojem zápasu?
Ano. Tamane ta tvrdost nevyhovovala a byla jednou z těch nervózních v úvodu. Ani se pak nevracela včas do obrany.

Bartoňová měla jen sedm minut, i k tomu vás donutil průběh utkání?
Bylo to tak. Každý trenér, když se pořád prohrává, hledá, kdo ty body dá. I já jsem hledal.

Naopak Kraayeveld zřejmě odvádí momentálně nejstabilnější kvalitu, že?
Zcela určitě. Tohle je další paradox. Je hráčkou, kterou jsem bral na pozici 4 s tím, že ji budu používat i jako delší křídlo. Nakonec musím experimentovat tak, že chodí hrát na pivota, místo na křídlo, protože LeDréan se posouvá na pozici čtyři. Situace našeho kádru není ideální, protože k tomuhle by docházet nemělo. Začíná to u Kirety, kdy nám chybí těžký pivot, a když Tamane nezahraje a Kublina je nemocná, musíme to řešit jinak. A to proti Ujhelyi (192 centimetrů) a Langhorne (189) není optimální situace. Na Langhorne platí delší a těžší pivot, kterého jsme v zápase neměli.

I tomu, že hráčky nejsou vždy na svých navyklých pozicích, lze přičíst místy útočný zmatek a divoké střely po nepřipraveném útoku?
Asi jo, ale s tím zase nehraje těch 33 bodů v druhé čtvrtce. Nakonec i ve čtvrté čtvrtině hráčky ukázaly, že jsme i pod košem schopní se prosadit. Je to o tom pocitu, že nic nepřijde zadarmo a na těch pozicích se musí tvrdě pracovat. A já myslím, že bychom chtěli, abychom po první přihrávce nebo pohybu dosáhli volné pozice. Takový ale basketbal dnes není.

Whalen i Elhotová měly vynikající úseky, byly i bodově produktivní, ale nevyhnuly se několika kritickým situacím. Rozehrávačka Whalen někdy řešila útok na sílu a příliš unáhleně, limitoval ji i větší počet faulů...
Lindsay v sobotu kvůli nemoci nehrála ligu. Včera už jsem ji v jeden moment potřeboval střídat, ona si o to i sama říkala, ale ten čas přerušený nebyl a v těch chvílích ty chyby udělala. Věděla, že půjde ven a z té únavy to chtěla rychle dohrát a vtom došlo k chybě. A Katka? Té bych ztráty nevyčítal. Musím jí vyslovit absolutorium, hrála velmi dobře, bavilo ji bránit. To je pozitivum pro reprezentaci. A dobře se předvedla i Pecková. Za 16 minut zahrála velmi solidně v obraně, jen v útoku byla zbytečně nervózní. Na hřišti měly být v tu chvílí jiné, které ale zrovna v daný moment lepší než ona nebyly.

-paz-
Foto: ZVVZ USK Praha