Benda: "Ricci nás držel nad vodou"

08.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 1841
vytvořeno 08.12.2009, upraveno 08.12.2009

Dosud neporažené elitní trojkařské komando z Bambergu v třetím kole Eurocupu poprvé narazilo. Přitom v Pardubicích dlouho živilo naději na plný zisk. Jenže druhé selhání v řadě v poslední čtvrtině spolu s vystupňovaným úsilím domácího Nymburka...

Dosud neporažené elitní trojkařské komando z Bambergu v třetím kole Eurocupu poprvé narazilo. Přitom v Pardubicích dlouho živilo naději na plný zisk. Jenže druhé selhání v řadě v poslední čtvrtině spolu s vystupňovaným úsilím domácího Nymburka znamenalo konečný výsledek 71-66 pro mistra Česka.

Jelikož italská Biella doma rozdrtila Ventspils 80-54, dělí se o vedení ve skupině H tři celky s bilancí 2-1. Jedním z nich je Nymburk. Postupová tajenka tedy novou indicii nedostala. "Jen jsme si udrželi domácí neporazitelnost. Musíme se pokusit o výhru v Bambergu," podotkl Petr Benda, autor 12 bodů, 6 doskoků i získaných faulů. "Rozhodovat může až bodový rozdíl po posledním šestém kole," tuší i kouč Muli Katzurin.

Jeho celek si před 5300 diváků, což je o téměř 600 víc než na Ventspilsu, vítězství tvrdě vydřel. Měl proti sobě nebývale silného a vyrovnaného protivníka. Vždyť ještě po 37 minutách žádný z hostů nenastřílel dvojciferný počet bodů. "K vítězství jsme se probili znenadání," pokýval hlavou izraelský trenér. "Špatně jsme začali a pak jsme se z toho 35 minut dostávali," dodal Benda. Zlatá slova.

V první desítce jakoby domácím nefungovalo téměř nic. Klíčový podkošový hráč Benda neměl dobrý vstup ani na jednom konci hřiště, rozehrávač Lee si udělal druhý faul, navíc v útoku, už po šesti minutách, tým inkasoval od druhé nejlepší skvadry trojkařů bundesligy tři trefy zpoza oblouku a přes chvilkové vzedmutí z 4-10 na 12-10 ztratil dějství o sedm bodů.

Bamberg neměl slabého obránce a nepouštěl Nymburk do střel, které obvykle mívá. Třeba Lewis, bráněný Gavelem, se neprosadil ani k jednomu bodu. Jediným "slabším" místem byl v obraně hráč s velkou zkušeností z NBA Jacobsen. Jenže když do něj hrál Sokolovský zády, sudí vyhodnotili "flop" obránce jako faul útočníka.

Ve druhé čtvrtce narostl náskok hostů až na 18-29, když nymburský prapor první trojkou pozvedl Hanavan. Sokolovský později zasadil zpoza oblouku druhou týmovou trefu (ze čtyř pokusů za první půli) na 32-38 v poslední minutě před poločasem, jenže hosté po přihrávce navíc do ideální pozice kontrovali svou sedmou trojkou z teprve devátého pokusu na 32-41.

Třetí čtvrtka znamenala nápor domácích. Ti však vždy, když se přiblížili, míjeli trestné hody, nebo spáchali hloupou ztrátu, případně zvolili těžkou střelu. A když už Hanavan tým pozvedl trojkou, zcela nekrytý Suput oplácel stejnou mincí. Hosté si i dál drželi fantastické procento trojek: 12/10 po 30 minutách.

"Většina střel ale byla otevřených. My jsme na ně měli být připraveni, místo toho jsme při bránění dělali chyby," sypal si na hlavu popel Petr Benda. "Jistě existovala pravděpodobnost, že jim to skvělé procento nevydrží, ale my jsme na to nemohli spoléhat. Pak už jsme to všechno přebírali, oni s tím měli problémy a museli víc najíždět dovnitř."

Kouč Katzurin sáhl za normálních okolností k hazardnímu řešení. Nechal malé křídlo Robertse přebírat po cloně pivotem Riccim, jen aby se hosté nedostali ke snadné pozici. Jenže Roberts to poprvé využil. Podruhé už ne. Dát, mohl se Bamberg v závěru třetí části utrhnout na už nedohnatelný rozdíl.

"Když soupeři něco vychází, vždycky musíte něco změnit. Nejde jen tak hrát dál. Nám se to vyplatilo," dodal trenér Nymburka.

Když bylo domácím nejhůř, vložil se výrazněji do věcí Phil Ricci, urputný bojovník na obou koncích hřiště, který v celém druhém poločase skóroval, blokoval, bránil a získával míče. Ač nasbíral jen 17 minut, jeho 12 bodů, tři doskoky, tři získané fauly, dvě asistence, dva bloky a získaný míč z něj udělaly třetího MVP vítězů a tichého hrdinu duelu, který udělal ty správné věci, když jich bylo nejvíc třeba.

"Jednu chvíli nás podržel nad vodou. Ve druhé půlce jsme hráli hodně systémů, kdy on zády ke koši využíval své výhody nad obráncem," pochválil kolegu zpod koše Benda. A trenér hostů Chris Fleming dodal: "V klíčové fázi dával týmu sebevědomí. A fyzicky měl nad našimi hráči pod košem navrch."

Domácí v poslední čtvrtce zapnuli v týmové turbíně maximální výkon. A ač kostrbatě, šli po sérii velkých zákroků v obraně po Ricciho trefě do vedení 60-59, po šňůře 12-0. Pak začala ta pravá bitva. Jakkoliv skórovat se pro oba týmy stalo těžší a těžší, se zraněným kotníkem odkulhal ze hry domácí kapitán Sokolovský.

Přesto Nymburk trpělivým sběrem faulů a bodů z šestek postupně soupeře přetlačoval. A když mu svou šestou ztrátou dvě minuty do konce za stavu 66-64 "helfnul" i nejlepší střelec soupeře Suput, byl rozdíl najednou až na pěti bodech.

45 vteřin před koncem už Bamberg hodil do ringu ručník. Při útoku Nymburka nechtěl faulovat. Hrál na to hlavně nedostat další koš. "Rozdíl mezi dvěma týmy může být klíčový. Nebylo by chytré dostat snadný koš. V normálním ligovém zápase bychom samozřejmě faulovali... Pokud bychom nevěřili, že doma dokážeme vyhrát o víc, nemohli bychom tuto soutěž hrát," řekl Chris Fleming.

"V situaci patnáct vteřin před koncem bych taky nefauloval," souhlasil Katzurin. "A těch 45? Nevím, nedokážu to takhle říct."

Třebaže nepatrně, v poslední čtvrtce to měli 5/1 a celkově 17/11, přece jen se trojková úspěšnost hostům v závěru o něco zhoršila. "Naštěstí," ulevil si Petr Benda.

Fleming zdůraznil, že trojky týmu padaly, dokud dobře pohyboval míčem a měl dobré pozice. "Máme na to kvalitní střelce. Ale musíme hrát i dole pod košem a to jsme nedělali."

Kouč Katzurin se vedle změny obrany trojek snažil klid soupeři narušit i změnami osobní obrany na zónu match-up a zase zpátky. "Nakonec jsme to ale utrhli srdcem, moc jsme tu výhru chtěli a v poslední čtvrtině jsme skvěle bránili. Proti tak dobrému soupeři hráči zaslouží za výhru ocenit. Mentálně se soustředit po ligovém zápase, který skončí o šedesát, není nic snadného."

Vzdor těsnému výsledku domácí soupeře porazili drtivě v užitečnosti: 84-54. Kde Bamberg ztrácel nejvíc? Ve dvojkové střelbě. Trefil stejně jako z trojek 11 střel, jenže z 37 pokusů!

"V první půlce jsme domácím moc nepovolili, naopak ve druhé jsme velmi polevili. Podruhé za sebou nám nevyšla poslední čtvrtina, sedm bodů je málo, moc jsme ztráceli míč. Musíme se koncentrovat 40 minut, ne jen 30. Tohle se nemůže stát. Nymburk nás na konci převálcoval," provedl sebekritiku první rozehrávač Bambergu Anton Gavel, jediný Slovák v bundeslize.

Zápasu se budeme věnovat i v rozhovoru s kapitánem vítězů Ladislavem Sokolovským.

Petr Hamták
Foto: ČEZ Nymburk