Benda páteří "defenzivního" vítězství

01.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 1466
vytvořeno 01.12.2009, upraveno 01.12.2009

V domácí eurocupové premiéře hráči ČEZ Nymburk nezaváhali a rozbili lotyšský Ventspils 79-57. Hosté nevychytali začátky obou poločasů: první zahájili 2-13 a ze hry skórovali až po 5 a půl minutách, druhou pak odpálili šňůrou 0-13...

V domácí eurocupové premiéře hráči ČEZ Nymburk nezaváhali a rozbili lotyšský Ventspils 79-57. Hosté nevychytali začátky obou poločasů: první zahájili 2-13 a ze hry skórovali až po 5 a půl minutách, druhou pak odpálili šňůrou 0-13.

Druhý výpadek po nůši zbytečných ztrát už je stál zápas definitivně. S bilancí 0-2 po dvou zápasech se jejich šance na postup ztenčila na minimum a boj o dvě příčky se zřejmě zúží na trojicí Biella, Bamberg, Nymburk, který si vylepšil bilanci na 1-1.

"Ve třetí čtvrtině jsme předvedli neuvěřitelnou obranu. To platilo i o velké většině zápasu. A já rád říkám, že výhru nám přinesla kvalitní týmová obrana," pochvaloval si kouč vítězů Muli Katzurin.

To trenér hostů neměl k výsledku mnoho pozitivních slov. "Na začátku jsme nebyli schopní zastavit útok domácích. Chyběla nám zkušenost a trpělivost. Nemůžeme střílet tak zmatené střely a chtít dohánět ztrátu pokusy z osmi a devíti metrů, obzvlášť hráči jako Scott tohle neměli dělat. OK, v naší lize nám to prochází, ale na téhle úrovni to nejde," kritizoval Agris Galvanovskis, který nyní postup ze skupiny považuje za velmi těžký úkol. "Máme i hráče z kategorie U20 a U18. Možná budeme lepší příští rok."

V duelu byla klíčová četnost dvojkových košů (39/25 - 25/17), ztráty (12-21) a katastrofická střelba trojek Ventspilsu (24/4). I Nymburk to měl zpoza oblouku po třech čtvrtinách jen 13/2. V té poslední si ale polepšil aspoň na 17/5.

Nejlepším střelcem vítězů byl s 23 body Lewis, ovšem v ratingu exceloval s číslem 30 Lee. Zařídil 13 bodů, 8 asistencí, 6 zisků, 5 vynucených faulů a 4 doskoky!

Domácí vlétli do zápasu jako utržení ze řetězu, když je v první čtvrtce táhl 11 body Lewis. Ve druhé převzal střelecké žezlo 10 body pivot Ricci. Jenže na druhé straně se rozjel fyzicky nadupaný skokan Pettway, domácí ho jeden na jednoho nezvládali ubránit a on 14 body dostal hosty až na distanc šesti bodů.

"Bylo určitě těžké bránit tak velkého hráče, když se dostane dva tři metry od koše. Moc jsme ale nemohli pomáhat, protože měli výborné střelce," řekl k tomu Pavel Slezák.

Smůlu si vybral v první čtvrtině hráč základu Radek Nečas. Rychle nabral dva fauly a než přišla první šance ho vystřídat, udělal si při útočném doskoku třetí. Jeho záskok Hanavan nabral do poločasu také tři chyby, ale domácí to do zbytku zápasu neohrozilo.

Vstup do druhé půle rozhodl o všem. Hosté neskórovali téměř sedm minut. Pettway v těch chvílích nedostal pod koš jediný balon. "Nic jsme v obraně neměnili, veškerý kredit si zaslouží Petr Benda, zvládl to i bez velké pomoci spoluhráčů," zdůraznil Katzurin.

"Zlepšili jsme obranu pick and rollu, kde Pettway fungoval. A omezili jsme přihrávky na něj pod koš, plus přicházela pomoc ze slabé strany," dodal hrdina druhé půle Petr Benda.

"Naši dlouzí hráči ve třetí čtvrtině po cloně lépe předskakovali, aby se jejich rozehrávač musel vrátit, na chvíli zastavit a stačili jsme ho dobrat," doplnil ještě na stejné téma Slezák, rovněž chválený trenérem za výbornou obranu.

Ventspils pak zkusil i zónu, do které domácí někdy až příliš driblovali. "Zpočátku jsme míčem pohybovali pomalu. V každém utkání míváme se zónou některý úsek problémy, kdy předržujeme míč, a pak střílíme trojky, které nedáváme," řekl Slezák.

Nejbližším soupeřem bude za týden opět v pardubické hale německý Bamberg. "Už jsem viděl pár videí. Bude to úplně jiný zápas. Mají asi sedm Američanů, z nichž někteří jsou velmi slušní. Mají dobrou střelbu, fyzickou hru," vypočítával kouč Nymburka, který nezapomněl poděkovat 4700 fanoušků. "Chci jim říct, aby přišli i příště a vzali i svoje přátele. Čím víc jich bude, tím lépe pro nás."

Petr Hamták