Bamberg pálí za tři. A nehezky přesně

07.12.2009 - Redakce
počet přečtení: 1976
vytvořeno 07.12.2009, upraveno 07.12.2009

Jestli jde z některého čísla popisujícího herní strategii a kvalitu týmu Bambergu skutečně strach, je to zaručeně přesnost jeho křídelních snajprů zpoza tříbodového oblouku. To znamená, že český mistr z Nymburka bude muset být v úterním domácím duelu třetího kola Eurocupu na distančních střelcích nalepený jako...

Jestli jde z některého čísla popisujícího herní strategii a kvalitu týmu Bambergu skutečně strach, je to zaručeně přesnost jeho křídelních snajprů zpoza tříbodového oblouku. To znamená, že český mistr z Nymburka bude muset být v úterním domácím duelu třetího kola Eurocupu na distančních střelcích nalepený jako pijavice a každá proměněná trefa soupeře bez jejího dostatečného ztížení bude odměněna pohledem ostrým jako břitva v podání kouče Muliho Katzurina.

Jen považte. V prvních dvou kolech dosud neporažený lídr skupiny H proti Ventspilsu a Bielle nasázel 22 trojek ze 48 pokusů. Uff, to je téměř padesátiprocentní úspěšnost.

Kdo by si myslel, že dva zápasy ještě nejsou dost průkazné, může se mrknout na čísla Bambergu po 13 kolech bundesligy. Tam má průměr na zápas přes 9 daných z 23 pokusů: tedy čtyřicet procent, což je druhé nejlepší číslo extrémně našlapané soutěže, kde se v neúplné tabulce jeví jako plus minus vyrovnaných 14 z 18 celků. Bamberg se zatím nepyšní nijak skvělou bilancí 6-7.

"Střelbu z dálky pokoušejí hodně," pokyvuje hlavou Petr Benda, hrdina druhé půle zpřed týdne proti Ventspilsu. Jenže Bamberg, ten bude o třídu výš. "Bude to hodně jiný tým, daleko zkušenější, se spoustou cizinců, hlavně Američanů, často s německým pasem."

Dva stěžejní cizinci ovšem zámořský původ nemají. Klíčovým střelcem je srbské křídlo Suput, jehož někteří Nymburští znají ještě ze starších pohárových soubojů s Vojvodinou Novi Sad. Ten tým táhne jak v bundeslize, tak v Eurocupu (17 bodů na utkání).

"Radku Nečasovi, který s ním zkušenost má, a bránil ho, tohle může pomoct," ví Petr Benda.

Na rozehrávce pak tvrdí muziku Slovák Anton Gavel, v zádech se solidní mezinárodní kariérou z řecké, španělské a právě německé ligy. Například s Biellou odehrál 32 minut a průměr má v soutěži 11 bodů. Mezi silné střelce patří i další křídla Jacobsen (průměr 9, největší zkušenost z NBA), Roberts (13), či Kadda (10).

Jen pro představu, nejlepšími trojkaři týmu v bundeslize jsou z těch s častější kadencí Garrett (48 procent), Suput (47), Roberts (39), Jacobsen (36) a Kadda (33).

Benda už prý nebude mít pod košem takovou šichtu jako s vysokým skokanem Pettwayem z Ventspilsu. "Bamberg dole točí pravidelně tři hráče. Nejvyšší je se 213 centimetry mladý pivot Pleiss," říká lídr Nymburka na adresu dvacetiletého mladíka s průměrem 12 bodů na utkání, který nicméně v bundeslize má daleko nižší čísla.

Co musí Nymburk udělat kromě pokrytí trojek? "Zastavit jejich rychlý protiútok. Jsou to atletické typy jako měl Ventspils, ale křídla jsou váhově o něco silnější," říká nymburská opora a dodává, že na velký počet cizinců hraje tým dost týmově a velmi často využívá clonu pro hráče s míčem.

"Ve většinou osobní obraně, kterou sem tam proloží zónou, se snaží odstupovat do vymezeného území, zahušťovat to pod košem a spíš spoléhat na to, že soupeř nepromění trojky."

Nymburští jsou podle Bendy zdraví. Hanavana by už záda, která ho trápila v lize proti USK, měla pustit do hry.

Reprezentant také doufá, že fanouškové minimálně zopakují svou návštěvu z minulého týdne, tedy 4700. "Přáli bychom si, aby jich přišlo ještě víc. V soutěži to pro nás je vrchol!"

Zápas začíná v úterý v 18 hodin v pardubické ČEZ Aréně a opět ho vysílá přímým přenosem ČT2.

Petr Hamták
Foto: ČEZ Nymburk