Bálint: "V Nymburce jsme ukázali mentální sílu"

02.11.2009 - redakce
počet přečtení: 2096
vytvořeno 02.11.2009, upraveno 02.11.2009

Překvapení se nekonalo, po šlágru devátého kola zůstává v Mattoni NBL bez porážky už pouze Nymburk. Obhájce titulu vyhrál nad Prostějovem 84:79, ale snadné to neměl...

Překvapení se nekonalo, po šlágru devátého kola zůstává v Mattoni NBL bez porážky už pouze Nymburk. Obhájce titulu vyhrál nad Prostějovem 84:79, ale snadné to neměl.

"Já jsem už před zápasem upozorňoval, že má Prostějov dobrý tým. Potvrdilo se to. V sezoně nás s ním nečekají snadné zápasy," řekl nymburský kouč Muli Katzurin.

Utkání přineslo zápletku, jakou snad může přinést pouze basketbal. Nymburk se rozjížděl pomalu, jenže pak se najednou od stavu 12:19 odrazil až k vedení 36:22. Stačilo mu pár minut, během nichž těžil především z rychlých protiútoků.

"Tam jsme to prohráli. Domácí udělali šňůru asi 16:0, to se nám nesmí přihodit. Ale ukázali jsme mentální sílu a ještě souboj dotáhli k dramatické koncovce," uvedl trenér hostů Petr Bálint.

Ano, Prostějov se ještě vzpamatoval. I když krátce po poločasové přestávce prohrával už 36:58. Ani se nechce věřit, že Nymburk doma promrhal takový náskok.

"Já si myslím, že jsme i v té poslední čtvrtině měli zápas pod kontrolou, i když to možná pro diváky nevypadalo dobře," hodnotil domácí pivot Petr Benda.

Ale uznejte sami, když prostějovský Chán trefil svůj desátý bod, byl najednou výsledek 67:65. To Nymburk nemohl být zase tak úplně klidný... 

"Vypadalo to, jako bychom už neměli síly. Nedokázali jsme zastavit Aleše Chána, který zahrál opravdu výborně," poznamenal Katzurin.

I když se Chán mohl přetrhnout a bodový účet nakonec zastavil na čísle 17, nestačilo to. Přesto byl příběh tohoto 215 cm vysokého pivota hlavním motivem zápasu. Obr ligy nedostával v Nymburce šanci, a tak v létě odešel do Prostějova. V jeho dresu patří k nejužitečnějším basketbalistům ligy.

"V Nymburce jsem si určitě nechtěl uříznout ostudu. V prvním poločase jsem nehrál dobře, ale pak se mi v hlavě rozležely všechny ty předzápasové články a vyhecoval jsem se," řekl Aleš Chán. "Velká škoda, že jsme tady nevyhráli."

Opačným směrem než on putoval v létě Američan Ian Hanavan. V sobotu nastoupil poprvé proti loňským spoluhráčům. "Prostějov má jiný kádr než loni. A nepochybně lepší. Trenér Bálint si vybral dobrý tým, hráči si vzájemně sedí. My jsme v posledních třech minutách naštěstí udělali přesně to, co jsme měli. Nejdůležitější minuty jsme zvládli," komentoval Hanavan.