Aténský thriller 10 vteřin pro CSKA!

22.10.2009 - Redakce
počet přečtení: 2509
vytvořeno 22.10.2009, upraveno 22.10.2009

Domácí pevnosti se v úvodním kole Euroligy mocně otřásaly v základech. Hned čtyři ze šesti středečních zápasů skončily triumfem hostujících týmů. Poslední finalista CSKA Moskva pod vedením nového kouče Pašutina urval...

Domácí pevnosti se v úvodním kole Euroligy mocně otřásaly v základech. Hned čtyři ze šesti středečních zápasů skončily triumfem hostujících týmů. Poslední finalista CSKA Moskva pod vedením nového kouče Pašutina urval výhru 66-65 na půdě Maroussi Atény díky střele s posledním klaksonem z ruky po zranění se zotavujícího Chryjapy.

Především koncovka sama si zasloužila větší pozornost, než pouhých 1650 diváků, sledujících euroligový debut Maroussi. Za posledních 10,4 vteřiny se totiž skore změnilo hned třikrát! Nejdřív se trefil na 63-62 pro hosty Langdon, na což reagoval trojkovou bombou ze sedmi metrů Keys. Jenže po time-outu, 1,4 vteřiny do konce, doputoval míč do rukou Chryjapových, který neskutečnou trojkou daroval vítězství CSKA.

Apokalypsu doma zažila Cibona. Ztrácela už v poločase, ale úvodní dvě minuty třetí čtvrtky s bilancí 0-11 ji zcela popravily. Proti tradičně zničující obraně Sieny stihla pouhých 40 bodů, ztratila šílených 27 míčů a podlehla ostudně 40-85. Ve třetí i čtvrté části se zmohla na pouhých osm bodíků!

"Jsme zahanbeni. Za úvodních devadesát vteřin druhé půlky jsme to celé vzdali. Je jedno, o kolik jsme prohráli, ale nejsmutnější je, že jsme to vzdali. Počínaje mnou a konče nejmladším hráčem týmu," sypal si popel na hlavu Marko Tomas z Cibony. Ta utvořila jeden z negativních rekordů soutěže v podobě historicky nejmenšího počtu bodů vstřelených domácím týmem.

Žádnou šanci nemělo doma ani Fenerbahce proti Barceloně (59-82). Tu vedl k výhře svým dosavadním maximem v soutěži (26 bodů) Mickeal a při euroligové premiéře v dresu Barcy i Rubio, který k 9 bodům přihodil stejný počet asistencí. "Vypadalo to, že jsme hráli docela bez motivace," láteřil kouč Bogdan Tanjevič. Fanoušci jeho klubu už něco zřejmě tušili, dorazilo jich jen tisíc!

Velkolepý euroligový debut zažil i německý šampion z Oldenburgu. V Sopotech uspěl 87-81 i zásluhou 12 trojek z 32 pokusů a 40 doskoků. Žalgiris si doma poradil s Villeurbanne 71-52 a Olympiacos skolil rovněž před domácím publikem Orleans 94-72, když se skvěle uvedly posily z NBA: Kleiza zařídil 23 bodů a 9 doskoků, Wafer přidal 10 bodů. Loňská NBA akvizice Childress se 15 body rovněž nemálo zviditelnila.

-paz-