Zapomenutá Kamila, vzkaz TS31 i nový lev

BASKETBALISTA ROKU VE VIDEU A OHLASECH Obojživelná reprezentační forwardka z euroligového ZVVZ USK Praha Alena Hanušová a euroligový vítěz Jan Veselý z Fenerbahce Istanbul uchvátili koruny pro české vládce basketbalových kurtů za uplynulou sezonu. Mezi muži byl druhý Tomáš Satoranský z Washington Wizards za jeho první rok v NBA a bronz bral MVP Kooperativa NBL Jaromír Bohačík za průlomovou sezonu s pražským USK. Mezi ženami skončila na druhé pozici majitelka tří medailí s KP Brno a nejlepší Češka v ŽBL podle bodů i užitečnosti Tereza Pecková a třetí naturalizovaná pivotka Kia Vaughn za výkony v dresu ZVVZ USK.

celý článek
O ničiteli čísla 7, 2 kometách a základní 5

S ASISTENTEM LVŮ LUBOMÍREM RŮŽIČKOU Díky přesvědčivému 21bodovému vítězství nad Finy čeští lvi v pátek zapsali druhý přípravný úspěch před blížícím se mistrovstvím Evropy. Mocně se o něj opět přičinil člen základní pětky Jaromír Bohačík, jemuž ze zálohy sekundoval klíčový strážce sedmičky letošního draftu NBA Martin Kříž. „Ten byl pro mě Mužem zápasu v obraně,“ chválil asistent kouče Ginzburga Lubomír Růžička, který v rozhovoru rozkryl i řadu dalších zajímavostí z reprezentačního tábora.  

celý článek
Díky, Mirsade. Teď už dávám i Turky

EXKLUZIVNĚ S JAROMÍREM BOHAČÍKEM Brad Stevens, kouč semifinalistů NBA z Bostonu, už v basketbale rozlišuje jen tři herní pozice – hráče schopné dobře ovládat míč, pak křídla a podkošové hráče. Podobný přístup razil v pražském USK i slovinský kouč Mirsad Alilovič, který nerozlišoval pozice na perimetru. Hráče tu vedl k univerzálnosti a všestrannosti. Vyplývá to ze slov úřadujícího MVP Kooperativa NBL Jaromíra Bohačíka, který z dvouleté školy u „jihoslovanského“ experta aktuálně těží ve větším než malém množství, a s Martinem Peterkou soutěží o pomyslnou trofej pro „Největší překvapení“ letošní reprezentační sezony, což dokumentoval velkým výkonem v přípravě s Turky, kdy hrál druhé nejdelší minuty (34), byl top skórer s 16 body a také druhý nejlepší v plus/minus (+7).

celý článek
Amík Dixon: Nároďák mě hodně potřeboval

S BOBBYM DIXONEM AKA ALIM MUHAMMEDEM Stál na lavičce v parčíku před pražskou halou Královka, kde pár desítek minut zpátky rozhodl přípravný zápas s Čechy. Připomínal v tu chvíli lodivoda na kapitánském můstku. A nemínil z něj sestoupit ani během rozhovoru, jako by si chtěl užít tu řídkou chvíli, kdy je v basketbalovém prostředí vyšší než ti druzí. Na kurtu se mu to při pouhých 178 centimetrech může podařit jen těžko, neboť v turecké lize, Eurolize a na reprezentační úrovni se prckové jeho vzrůstu prakticky nevyskytují. Željko Obradovič ale musel dobře vědět, proč si tohoto „čertíka“ s válečnickým srdcem před dvěma lety vytáhl z týmu Izmiru, který tehdy Fenerbahce porazil v tureckém play-off. A udělal z něj šéfa letošních vítězů Euroligy.

celý článek
Student Jiří končí u mistra. Končí úplně?

S JIŘÍM WELSCHEM O ROZHODNUTÍ Ještě necelou půlhodinu před začátkem přípravného zápasu s Tureckem seděl na novinářských místech a chvatně si dopisoval poznámky na už tak hustě popsané papíry. Kapitán reprezentace byl sice v dresu, ale věděl, že kvůli dobírání antibiotik do utkání nezasáhne, a tak se už mohl věnovat i úkolu z ranku jeho blížící se „druhé kariéry“. Jiří Welsch se spolu s několika dalšími českými hráči a hráčkami na začátku léta zapojil do programu „FIBA Timeout“ zaměřeného na vzdělávání během sportovní kariéry a přípravu na „druhou pracovní etapu“ po skončení aktivní hráčské dráhy na nejvyšší úrovni.  

celý článek
Nůše změn, sudí za hranou i magie Krojce

16 DNÍ DO EUROBASKETU S VOJTĚCHEM HRUBANEM I když v řadě případů zápolili se zátěží střevních potíží, odehráli reprezentanti v neděli v Gruzii zatím nejpodařenější přípravný zápas (prohra 68-64), a nebýt některých specifických faktorů, zřejmě by v Tbilisi nad domácími i zvítězili. O tom, co všechno letos národní tým musí dělat jinak, co se nejvíc zdůrazňuje, kdo překvapuje, kdo toho má na bedrech nejvíc, a jestli už viděl kouče Ginzburga tak vytočeného jako v neděli, vyprávěl po složitém návratu z dvojzápasu, kdy se lvi na spoustu hodin zdrželi při přestupu v Polsku, osový křídelník Vojtěch Hruban, který přidal i svůj tip na Basketbalistu roku 2017.

celý článek
Golden Czech Warriors: Speed!

17 DNÍ DO EUROBASKETU Byl to hodně nezvyklý pohled na základní pětici českého týmu ve druhém duelu v Tbilisi. Proti našlapané sestavě Gruzínců, kteří v přípravě na litevské půdě zdolali Lotyšsko a vyprášili i silný domácí tým, stálo vedle Satoranského s Hrubanem trio Bohačík, Kříž a Peterka. A poslední jmenovaný se postavil na úvodní rozskok proti úřadujícímu vítězi NBA Pachuliovi. Lvi rozskok díky předvídavosti Hrubana i ve druhém vzájemném zápase vyhráli a předznamenali tím další průběh duelu, který se diametrálně lišil od toho prvního. A bylo to dosud nejlepší vystoupení v přípravě, což potvrdil i (při absenci indisponovaného Welsche) zastupující kapitán Tomáš Satoranský. 

celý článek
Mým cílem je v 3x3 vydělat milion dolarů!

S DUŠANEM BULUTEM O SVĚTĚ 3X3 V semifinále pražské World Tour 3x3 to byla naprostá ex-jugoslávská hegemonie. Dva srbské týmy, jeden slovinský a jeden bosenský. K tomu připočtěte další srbský celek ve čtvrtfinále. I z uvedeného výčtu je zřejmé, jaký region vládne současnému basketbalu 3x3. A dá se čekat, že se z něj bude rekrutovat i olympijský vítěz z Tokia. Ostatně potvrzují to i slova vítěze pražské World Tour, který se jako rodák ze srbského Noviho Sadu pyšní basketbalovou DNA ve větším než malém množství.

celý článek
Stejný příběh Humpolce i kouzlo Al Wahdy

ECHO DNE 2 WORLD TOUR 3X3 Humpolecký sen o velkém výsledku se na pražském Václavském náměstí nenaplnil. Tým kolem Ondřeje Dygrýna ve čtvrtfinálovém duelu basketbalové World Tour 3x3 dřel do úmoru a minutu a půl do konce se proti srbskému Zemunu, nasazené čtyřce, dostal ještě na rozdíl bodu. Nakonec však padl 17-20 a dosažení semifinálových břehů na jednom ze sedmi nejkvalitněji obsazených turnajů světa mu – stejně jako loni - zůstalo odepřeno.

celý článek
Mít 3x3 jako džob se ještě nepoštěstilo

ČESKÉ OHLASY DNE 1 NA WORLD TOUR V PRAZE Jen pár bodů chybělo k tomu, aby český basketbal 3x3 měl plné zastoupení i ve druhém dnu vrcholného podniku série World Tour, který tento víkend ovládl dění v dolní části pražského Václavského náměstí. Celek Ostrava Jana Stehlíka nedokázal navázat na úvodní senzační triumf nad druhým týmem světa Lublaní (19-18) a ve druhém duelu podlehl bosenskému Vitezi 15-20, což při výhře Slovinců nad Bosňany 21-18 znamenalo shodnou bilanci tří celků 1-1 a na vstřelené body byla Ostrava nejhorší, což pro ni znamenalo třetí místo a konec v turnaji, do něhož vstupovala s vyššími ambicemi.

 

celý článek
◄◄ 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 ►►
archiv (5460)