Vzájemné osočování a hity pro KP a Žabiny

ECHO 2. KOLA ŽBL Ve druhém dějství ŽBL se po třech vysázených stovkách z kola prvního objevila už jen jedna a to v podání mistrovského USK Praha, jenž zvítězil na Slovance o téměř sto bodů 38-130. Nejblíž trojcifernému zápisu byla ve svém prvním duelu sezony pražská Slavia, jež doma rozbila Teamstrore Brno 93-52. Ve dvou tahácích kola brněnské Žabiny doma přehrály Hradec Králové 77-64 a KP Brno pokračovalo v dobývání nymburské palubovky z posledních měsíců, když u Labe triumfovalo 75-77.

celý článek
Díky „svaté trojici“ už volá Čína!

POSTUPOVÝ DUEL LVŮ NA SVĚTOVÝ POHÁR Byla to absolutně stěžejní akce zápasu. Postrádala jakoukoli spektakulárnost, o to však byla důležitější. Obsahovala ohromnou míru rizika, zvlášť na palubovce soupeře, přesto i velikou dávku chytrosti a ještě větší porci odvahy. Klíčový muž českého týmu Tomáš Satoranský se postavil na průraz domácímu koloději Jusufovi, jednomu z nejlepších pivotů NBA. Byl to duel z první ligy světa, kdo s koho, vyhrát mohl jen jeden. Dopadnout ta situace obráceně, nad českými hrdly by se v tom kvalifikačním souboji už snášel ukrutně ostrý Damoklův meč. Playmaker Washingtonu přesto vsadil „all-in“, ač obtěžkán už třemi fauly, z nichž dva byly velmi zbytečné. Do konce přitom zbývalo ještě nekonečných 18 minut.

celý článek
Balvín je tu, kouč zdarma a efekt ´68

AKTUÁLNĚ ZE LVÍ RUSKÉ A BOSENSKÉ KLECE Nejnabitější možnou sestavu budou mít lvi na čtvrteční kvalifikační trhák proti Rusku (v 18:00 v Pardubicích). V pondělí se k týmu po nesnadných jednáních na trase reprezentace – Gran Canaria připojil už i euroligový centr Ondřej Balvín, který do soubojů s výškově vybavenými soupeři v prvním okně druhé fáze světové kvalifikace přinese potřebné centimetry, kilogramy a svou stále kvalitnější podkošovou hru. Trenérský štáb byl původně připraven čekat na pivota klidně až do dne zápasu s Rusy, nakonec to ale nebylo třeba. Balvínovo připojení k týmu ještě mohlo ohrozit menší zranění z předminulého týdne, ale i tato nepříjemnost je již zažehnána a kádr lvů je tak na maximu svých personálních možností.

celý článek
Běžte a ukažte, jak jste hrdé!

S KOUČEM STŘÍBRNÝCH KADETEK RICHARDEM FOUSKEM Za poslední dekádu a „fous“ není v Česku – a nejspíš nejen v něm - medailovějšího kouče. Za dvanáct let u lvích kadetek, své zaslíbené kategorii, vylovil z kontinentálních vod neuvěřitelných 5 medailí všech hodnot! Hned na úvod v roce 2007 bral bronz s Hanušovou, Záplatovou, Bartákovou, Sládkovou, Hausknechtovou nebo Karolínou Elhotovou. A po pěti letech kovového sucha už přišly medailové žně! Stříbro z Bulharska 2013 a Maďarska 2014, zlato z Portugalska 2015 a letošní stříbro z Litvy. Ať už ale jeho tým stál na jakékoli části pódia, pro něj byla každá z těch „placek“ zlatá. Každá se svým neopakovatelným příběhem. „A hlavně jsou to všechno úžasné zážitky, to ničím nenahradíš,“ přiznává a z tónu hlasu je zřejmé, že právě na ten poslední tucet let bude jednou vzpomínat s kromobyčejnými pocity. Zcela speciální místo bude mít v jeho memoárové bance tým, který letos sahal po zlatu jako suverénně nejmenší na celém šampionátu. Nejmenší s největším srdcem. A byť to nakonec nedopadlo absolutním happy endem, pro něj to byla další pohádka. Když nikdy nic předem nečeká, je pak pohádkou každá medaile. A protože ani při nepříznivě se vyvíjející koncovce finále s Itálií nechtěl, aby jeho lvice odcházely se sklopenou hlavou, vybídl je při timeoutu tak jako pokaždé v těchto situacích: „Běžte a ukažte, jak jste hrdé na to, co jste dokázaly.“ Teď nejen o story letošního mistrovství v Kaunasu bude vyprávět sám. Medailový král Richard Fousek.

celý článek
Možná to byla správná facka

S VOJTĚCHEM HRUBANEM První poločas a vlastně ještě během třetí čtvrtiny se lvi zdáli být ve finále turnaje v Hamburku na cestě k velkému vítězství nad super silným Tureckem. Čtvrtá čtvrtina, ztracená 10-33, ale zkazila vše a smazala i fantastickou první půli. Je to před čtvrteční kvalifikací s Ruskem velká facka?   

celý článek
Zrovna jsme se o tom bavili

PO ITÁLII S PAVLEM PUMPRLOU A JAROMÍREM BOHAČÍKEM Do konce útoku zbývalo při výhozu zpod koše jen pár vteřin. I tak to ale bylo dost na dvě výměny míče, který se nejdřív dostal na Jana Veselého. Čas na útok už však neúprosně padal a Tomáš Satoranský si tak rychle křikl na trojce „Hanys“, míč od parťáka obdržel a na poslední chvíli stihl vystřelit. Ozval se klakson útoku a s ním propadla košem i trojka na 83-76, jež půl minuty do konce vyznačila definitivní skon italských nadějí a naopak historickou výhru Čechů.

celý článek
Euroshow Hamburk a italská domácnost

7.9. AKTUÁLNĚ ZE LVÍ KLECE V třítisícové aréně v Hamburku se v pátek a sobotu chystají nebývale atraktivní představení. Jejich hlavními protagonisty budu takové hvězdy kontinentálního nebe jako Dennis Schröder z Oklahomy, Max Kleber z Dallasu, Cedi Osman z Clevelandu, Furkan Korkmaz z Philadelphie, Tomáš Satoranský z Washingtonu nebo Luigi Datome, Nicolo Melli a Jan Veselý z Fenerbahce. Turnaj čtyř národů, který už pěkných pár dnů promuje Německý basketbalový svaz, budou navíc moci prostřednictvím České televize sledovat i fanoušci českého týmu. Ten se v pátečním semifinále od 17:30 utká s Itálií (přenos začne na webu ČT a od 18 hodin bude pokračovat na ČT Sport) a v sobotu buď s Tureckem, nebo s domácím Německem (v 17:30 či ve 20:00, opět s přímým přenosem na webu ČT).

celý článek
Autobusoví pěvci z multikulti nádraží

S KOUČEM LVŮ U16 JANEM SLOWIAKEM Možná se to od nich letošní léto čekalo nejmíň, přesto se dostali nejdál. Jako jediní z chlapeckých mládežnických reprezentací překonali kritické čtvrtfinálové síto na „béčkovém“ evropském šampionátu a měli dvě šance na kýžený postup do divize A. Nakonec však ani lví kadeti - stejně jako kolegové z U18 a U20 - na elitní evropskou scénu nevystoupali a neproměnili tak v návrat už šestý pokus v řadě. Jak ale zdůraznil kouč této národní čety, postup není vždy to nejklíčovější. Ve hře je vždy i něco víc – budoucnost hráčů, národního týmu, posouvání těch, které je třeba udržet, a kteří ještě dnes nemusejí umět to, co jednou umět mohou. Míň je prostě někdy víc. A letošní parta kadetů to v sarajevském Hollywoodu poznala se vším všudy. Ač patřila k nejmenším, porážela i mnohem vyšší. Nevyšlo to vždycky, ale tým stále válčil jako jeden muž. Za burácivého zpěvu v autobuse i při společném přednesu hymny před zápasy. Jako jeden tihle kluci prohrávali a stejně také vítězili, i po vykopání z nepravděpodobných situací. Dali vše, co měli, a i když to nakonec těsně nestačilo, odešli s hlavami vztyčenými. A jejich výrazně vyšší následovníci už za rok mohou jít o štok výš. O mnohých z nich nyní poslyšte v příběhu z jednoho „multikulti nádraží“, na něž ten tucet mladých pušek nejspíš nikdy nezapomene. Roli vypravěče přijal jejich velitel a příležitostný hotelový dozorce Jan Slowiak.

celý článek
Vyprodáno? Kluci by si to zasloužili

INTERVIEW S DUEM SATORANSKÝ – VESELÝ Národní tým má za sebou první tréninky v téměř nejsilnějším složení, kdy už čeká jen na euroligového centra Ondřeje Balvína. Do akce se po víkendu poprvé zapojil i Jan Veselý, který se chystá na svůj první soutěžní zápas reprezentace na české půdě od roku 2009, kdy tehdy coby 19letý zelenáč nabízel fanouškům na pražské Folimance první letecké kousky v součinnosti s tehdy ještě ne 18letým Tomášem Satoranským. Před oněmi devíti lety český celek sestoupil do divize B, nyní se už bude na oba hvězdné muže spoléhat jako na hlavní trumfy v domácím kvalifikačním souboji proti Rusům (13. září od 18 hodin v Pardubicích) a tři dny nato v duelu v Bosně, po němž se už lvi mohou ocitnout na dosah bran světového šampionátu. Playmaker Washingtonu Satoranský, který letos 25 body utvořil český rekord v nejlepší lize, nedávno i vzhledem k dějinným okolnostem začal centrovat své myšlenky na vyprodané pardubické hlediště proti Rusům, což by znamenalo na míle rekordní návštěvu na zápasech české reprezentace (bez rozdílu pohlaví) hraných v tuzemsku. Sám se činí, jak může, a pro „svůj okruh“ už poptává nějakých 50 vstupenek. Kdyby totéž zvládl každý ze lvů v sestavě, hned by přibylo nějakých šest stovek příznivců. A právě i možnost plného domu v městě perníku přijde na přetřes v následujícím dvojrozhovoru se čtvrtým Čechem v NBA Satoranským a členem letošní první pětky Euroligy Veselým z Fenerbahce Istanbul.

celý článek
Český král Tomáš: Víc než jen zápas

SE ČTYŘNÁSOBNÝM ČESKÝM HRÁČEM ROKU Dva nejlepší čeští muži současnosti dorazili na ceremoniál spolu, ale vyhrát mohl jen jeden. Sněhobílý sporťák Tomáše Satoranského řídil jako pilot Jan Veselý, a tak bylo zaručeno, že start ceremoniálu v Mariánských Lázních posádka vozu stihne, byť na poslední chvíli. A pak už oba bok po boku za občasného špitání sledovali ceremoniál výroční slavnosti Basketbalista roku, než nadešla její závěrečná kategorie – nejlepší hráč sezony. A tím se už počtvrté stal 26letý rozehrávač, shooting guard i small forward Washington Wizards Tomáš Satoranský, který se vzápětí svěřil novinářům i s tím, že pro něj stále něco znamená odkaz roku 1968, a proto duel světové kvalifikace 13. září v pardubické aréně proti Rusku bude mít větší než jen sportovní náboj. V roce 50. výročí okupace plným právem.  

celý článek
◄◄ 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ►►
archiv (5460)