Češi jdou na MS U19 na Litvu, Argentinu a Írán

15.01.2013 - Redakce
počet přečtení: 2138
vytvořeno 15.01.2013, upraveno 15.01.2013

15.1. Český tým se dnes dozvěděl své soupeře pro základní skupinu MS mužů U19, které letos na přelomu června a července bude hostit Praha. Do skupiny B byl nalosován z druhého výkonnostního koše. Z prvního přilétla Litva, ze třetího Argentina a z nejslabšího Írán.

15.1. Český tým se dnes dozvěděl své soupeře pro základní skupinu MS mužů U19, které letos na přelomu června a července bude hostit Praha. Do skupiny B byl nalosován z druhého výkonnostního koše. Z prvního přilétla Litva, ze třetího Argentina a z nejslabšího Írán.

Česká reprezentace odehraje své zápasy v hale Podvinný mlýn, kde se uskuteční i zápasy áčka. Týmy z céčka a déčka pak zamíří do rekonstruované haly Sparty na Letné. Závěrečnou fázi hostí O2 aréna. Turnaj se koná od 27. června do 7. července.

"Z prvního koše máme nejslabší tým, byť je Litva obhájcem titulu, a ze třetího jsme si přáli spíš Kanadu," komentoval složení skupiny reprezentační trenér Petr Jachan, který si přál turnaj zahajovat s Litvou. To se mu nakonec i vyplnilo. Ve druhém utkání Češi narazí na Argentinu a ve třetím na nejslabší Írán.

Ve skupině A budou Chorvatsko, Španělsko, Kanada a Korea, v céčku Austrálie, Srbsko, Brazílie a Senegal, v déčku pak USA, Rusko, Čína a Pobřeží slonoviny. 

Česi budou lokalizováni do haly v Podvinném mlýně ze dvou důvodů. Prvním je podle kouče možnost se v ní připravovat před MS (v hale Sparty se bude s pracemi finišovat ještě nedlouho před turnajem), druhým její blízkost k O2 aréně. Právě v té si lvi chtějí také zahrát a bude tak výhodné aktivizovat pozornost této části Prahy už v úvodní části šampionátu.

Losu MS, pro něž byl vybrán slogan Hvězdy zítřka, se v Primátorském salonku Městké knihovny v Praze zhostili postupně prezident ČBF Jansta, náměstek ministerstva školství Kocourek, za ČOV olympijský šampion v kanoistice Doktor a jako legenda zdejšího podkošového světa Jaroslav Šíp. Pořadí zápasů ve skupinách pak týmům nalosoval Luboš Bartoň.

Ze čtyř základních skupin postupují vždy tři nejlepší celky do dvou osmifinálových oddělení (spojují se áčko s béčkem a céčko s déčkem), a to se započítanými výsledky ze zápasů s dalšími postupujícími. Z osmifinálových skupin jdou do čtvrtfinále vždy nejlepší čtyři.

FIBA rozdělila míčky před losem do jednotlivých nádob tak, aby se v jedné skupině ocitlo co nejméně týmů z jednoho kontinentu.

Za světovou federaci FIBA řídil losování Slovák Lubomír Kotleba, který zdůraznil, že MS žen 2010 v Česku bylo jedním z vůbec nejlíp zorganizovaných v dějinách a totéž nyní očekává od šampionátu U19.



-trh-