O posteli po Rafovi i zrádné staré gardě

ZE ŠEN-ČENU S HRUBANEM PUMPRLOU PETROVIČEM Jen český tým dorazil v pátek po poledni do hotelu Intercontinental v Šen-čenu, který hostí jednu z osmifinálových skupin MS, už se k sobě hlásily různé česko-brazilské dvojice starých známých. Tomáš Satoranský se pozdravil s bývalým kolegou z rozehry v Barceloně Marcelinhem Huertasem, od nějž pár let zpátky postupně přebíral roli hlavního režiséra Katalánců. Kapitán Pavel Pumprla pak mohl po čase prohodit pár slov s někdejším parťákem Rafou Luzem ze španělského Obradoira. A mimochodem - ve společné jídelně pro týmy z osmifinálové skupiny K (bez samostatně bydlícího týmu USA) hodoval i Satoranského nový spoluhráč v Chicagu Cristiano Felicio.

celý článek
"Máme asi největší šanci v historii"

ZE ŠANGHAJE S ONDŘEJEM BALVÍNEM Jako by potřebovali téměř ničím neomezovaný prostor, aby rozsvítili vlastní galashow, která Čechy dovedla k historickému postupovému triumfu na světovém šampionátu v Číně. Kouč Ronen Ginzburg vsadil - jak to v těchto vypjatých bitvách o všechno bývá -, na uzoučkou šestičlennou rotaci a všichni vytížení hráči tak věděli, že je čeká zhruba 30minutová šichta. Oba nejvíc zapřažení podkošoví lvi Patrik Auda a Ondřej Balvín tuhle šanci chytili za pačesy, jak se patří. Po slabším startu se rozjeli jako nezastavitelné parní stroje a snesli týmu celkem 33 bodů a 20 doskoků plus řadu důležitých defenzivních zákroků. A nový centr Bilbaa Balvín si z vítězného utkání s Tureckem odnesl i cenu pro MVP. Nepřekvapí tak, že on i Auda mají za sebou zřejmě nejhodnotnější kariérní vystoupení v reprezentaci.

celý článek
Ten pocit, že seš mezi 16 na světě!

PO POSTUPU NA MS S TOMÁŠEM SATORANSKÝM A PAVLEM PUMPRLOU Kapitán si byl dobře vědom, že tohle není jen tak nějaký běžný zápas v jeho kariéře. A ani v kariérách jeho spoluhráčů z národního týmu. A tak si po vyběhnutí na palubovku šanghajské arény připravil ve středovém kruhu pěkně peprnou předzápasovou hecovací řeč. Přece jen dva dny zpátky sledoval duel tureckých soupeřů s USA a měl jasno o tom, že běžný výkon na tenhle skvělý tým se třemi muži z NBA stačit nebude.

celý článek
Večer, kdy Češi zatřásli Šanghají!

ECHO SNOVÉHO VEČERA NA MS Zbývalo 31 sekund do konce úžasného duelu, když Tomáš Satoranský doskočil v obraně další minutý turecký pokus, byl už soupeřem cíleně faulován, a když se blížil přes polovinu hřiště, začal hecovat už tak rozdováděné české fanoušky, kteří svému týmu celý zápas dělali domácí kulisu, byli vůbec nejhlučnější za dobu na světovém šampionátu a na celé čáře poráželi své „soupeře“ ze země půlměsíce. Stejně jako jejich hrdinný tým na palubovce, kde dál obrací naruby původní předpoklady a nevěřící na svou nezlomnou víru. Tu, která jej dovedla k zapsání další nebývalé kapitoly české basketbalové kroniky... Jeden ze tří mužů z NBA v dresu soupeře Ersan Ilyasova ještě inkasoval technickou chybu za protesty a pak zbyl čas ještě na jedno poslední zakončení kapitána Pavla Pumprly, který uzavřel skore na výsledku z říše fantazie: 91-76. Lvi tak triumfovali nad tureckým týmem, který měl dva dny zpátky hned dvakrát na lopatě obhájce trofeje z USA, ale nedokázal dokonat svůj poslední tah, a psychicky nalomen pak zaplatil daň nejvyšší. Jako celek s velkými očekáváními a nabitou soupiskou uvízl už v základní skupině, když zůstal na štítě mužstva, jež je po tomhle utkání ještě nečitelnější než dřív. A ještě nebezpečnější! Češi výhrou v rozhodném duelu o postup dosáhli naplnění svého přetěžkého cíle – průniku do osmifinálové skupiny MS, který jim jako bonus zajistil i účast v olympijské kvalifikaci! Chtělo by se říct - ZATÍM. Cesta do čtvrtfinále povede přes duely s překvapivě schopnou Brazílií a Řeckem, které jako favorit po bodové porážce s Brazilci horko těžko doklopýtalo ke složení Nového Zélandu. I s úřadujícím MVP NBA Giannisem Antetokounmpem.

 

celý článek
Kafe a cola na výkon i fotbalisté bez tuku

ZE ŠANGHAJE S VÝŽIVOVOU EXPERTKOU LVŮ Ještě před rokem spravovala jídelníček A-týmu fotbalové Sparty. Když byla tenistka Lucie Šafářová – mimochodem její sestřenka - pátá na světě, pečovala i o ni. Vyzná se i ve stravovacích návycích florbalistů, cyklistů a třeba i biatlonové reprezentantky Evy Puskarčíkové. A nyní je na částečný úvazek už tři roky i u českých basketbalových reprezentací. aktuálně pak u té nejelitnější, mužské, na světovém šampionátu v Číně. Zuzana Pavelková Šafářová toho ví hodně o dietách, dobrém a špatném jídle i pití a nebojí se o tom mluvit. Proto přijala novinářské pozvání na pěkný kus řeči o všem, co souvisí se správnou životosprávou vrcholového sportovce. Pod bezednými koši i leckde jinde. A občas i docela překvapila. Věděli jste třeba, že káva vám v rozumném množství zvýší sportovní výkon? Nebo dokonce i vychlazená coca cola? Zazněly ale i zajímavosti z fotbalového a tenisového prostředí, a proto už nyní předejme slovo nutriční expertce, která si u českých podkošových lvů pochvaluje jejich nesmírnou stravovací disciplinovanost a dodržování předepsaných pokynů.

celý článek
S českými tifosi v šanghajském hledišti

VIDEO S ČESKÝMI FANOUŠKY ZE ŠANGHAJE Kam až sahají Hujerovi? Tuhle legendární větu by šlo bez okolků použít při pohledu do české sekce za košem ve všech utkáních lvů na světovém šampionátu v Šanghaji. Svůj koutek v hledišti mají Křížovi, Peterkovi, Palyzovi, Hrubanovi, Czudkovi, Audovi, Balvínovi a jistě i mnozí další, často oděni do dresů svých blízkých, bojujících o českou slávu na hřišti při první účasti mužů na MS v éře samostatnosti.

celý článek
Okamžiky hrůzy a beznaděje v hotelu Ritz

AKTUÁLNĚ ZE ŠANGHAJE S VOJTĚCHEM HRUBANEM A PATRIKEM AUDOU Chvíle krátké radosti po vítězství nad Japonskem v úterý večer vystřídaly v českém táboře okamžiky utrpení a blížícího se zmaru, kdy nervy všech zúčastněných byly napjaté jako špagáty. Tým USA stál proti Turecku dvakrát na pokraji hluboké propasti a už do ní takřka padal, aby se po neuvěřitelné koncovce a obratu v posledních 9 sekundách prodloužení vyhrabal z už prakticky neřešitelné situace. Zachránil tak i české akcie a plány. Lvům nyní stačí prostá čtvrteční výhra nad Tureckem k postupu ze základní skupiny světového šampionátu a nestojí před nutností vyhrát o tucet bodů, jak by tomu bylo v případě byť jen bodové výhry Turků nad obhájci trofeje. Nejen o protrpěných chvílích hrůzy u televizních obrazovek v šanghajském hotelu Portman Ritz-Carlton, ale i o následné úlevě budou nyní v detailech hovořit dva lvi – Vojtěch Hruban a Patrik Auda. Proč se zhroutila hegemonie USA? Kde jsou jejich hluchá místa a čím je Turci dostali? Co naopak udělá s Turky K.O. v prodloužení při už skoro vyhraném zápase? V čem budou přijatelnější než Japonci a čím naopak budou hrozit? A ozval se týmu před rozhodným zápasem Jan Veselý? Na to všehchno najdete nyní odpovědi...

celý článek
"Tak Boči, kdo se stane MVP?"

ZE ŠANGHAJE S BLAKEM SCHILBEM A JAROMÍREM BOHAČÍKEM „Vůbec se nebojím toho, že by nám to Američani mohli zkomplikovat.“ Tak jistý si byl po duelu s Japonskem křídelník Jaromír Bohačík tím, že favorizovaný tým USA nezaváhá v následném mači s Turky a jeho celek si to s nimi ve čtvrtek rozdá v bitvě o všechno alias o druhé postupové místo do druhé fáze světového šampionátu. Nakonec ale chybělo k překvapení tak strašně málo! Turci měli Ameriku na lopatě už na konci základní hrací doby a pak i v prodloužení, kde jim ale nestačilo ani vedení o bod a získaný nesportovní faul k tomu 9 sekund před koncem. Balbay s Osmanem nezvládli situaci psychicky a minuli celkem čtyři trestné hody v řadě, aby po bleskovém protiútoku rozhodl Middleton ze šestek o jednobodové výhře USA. Skončit to naopak, celé Česko by se ponořilo do zklamání. K postupu by pak lvi museli zdolat Turky o 12 bodů, aby při minitabulce tří šli dál s Američany. A to by byl při současné turecké fazoně velice těžký úkol.

celý článek
Historické vítězství z rukou snajprů J+B!

ECHO DUELU S JAPONSKEM NA MS Třetí zářijový den zůstane už navždy zapsán do dějin českého basketbalu. Tým lvů po nesnadném zápase přemohl Japonce 89-76 a slaví tak premiérové vítězství na světových šampionátech v 27leté éře samostatnosti. Ještě nezapomenutelnější bude pro autora 22 bodů (4 trojky) a MVP utkání Jaromíra Bohačíka. Stejných 22 bodů s téměř neomylnými trojkami (7/6) vysázel i Blake Schilb a 15 body, 6 doskoky, 3 zisky a 7 asistencemi na jedinou ztrátu za 35 minut jistil výhru na každém kroku zdvojovaný Tomáš Satoranský. Tým si tak nachystal situaci, jakou chtěl – ve čtvrtek se podle předpokladů utkat s Turky o postup ze skupiny.

celý článek
You got scared! Pope, díky i hukot 18000

AKTUÁLNĚ ZE ŠANGHAJE S PAVLEM PUMPRLOU Nejste-li při takové show přímo na hřišti nebo potom v zákulisí, musíte se spolehnout jen na ty, kteří jsou ochotní tyhle utajené historky z epicentra dění sdílet. A když navíc disponují nemalou dávkou vypravěčského talentu... Kapitán lvů na jejich prvním světovém šampionátu v samostatné české historii se zaskvěl nejen v populárním videu jako „reportérské očko“ s mikrofonem ve vlastní kabině, ale ve volném dni v Šanghaji také jako glosátor stále živého megaduelu se Spojenými státy. O něm se bude mluvit ještě dlouho. Tady je jedno basketbalové, ale také docela zábavné povídání. A hovor s Pavlem Pumprlou nejde začít ničím jiným než velkou nedělní pochvalou před nastoupenou armádou novinářů v podání bývalého člena US Air Force Gregga Popoviche, řečeného „Popa“.

celý článek
◄◄ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ►►