Satoranský hračkou v rukou sudích

ECHO DUELU S LÍDREM NBA Kouč Željko Obradovič, který byl před časem spojován s možným nástupem na lavičku Detroit Pistons, se to pár dní nazpátek nebál říct naplno. „Trenéři v NBA jsou mafie,“ prohlásil doslova v jednom rozhovoru v odkazu na to, proč ani hvězdní eurokouči dosud v zámořské lize nedostali prakticky šanci – s výjimkou Srba Kokoškova, který si tuhle možnost vyseděl za dvě dekády na asistentských pozicích (od roku 2010 navíc už jako majitel amerického občanství), a po minulé sezoně ve Phoenixu, kde ukořistil druhou nejhorší bilanci ligy (19-63), rychle skončil. S většinou evropských hráčů přes nesporné vylepšení jejich pozice je to v oblasti respektu podobné, a řeč je nyní o respektu rozhodčích. Naplno to i ve své čtvrté sezoně v lize poznává Tomáš Satoranský, toho času základní rozehrávač Chicaga Bulls, nejlépe honorovaný český sportovec a jedna z největších hvězd zářijového světového šampionátu.

celý článek
Jak utéct hrobníkovi z lopaty podle Bulls

ECHO SUPER KLIKAŘSKÉHO TRIUMFU Bulls mají za sebou v duelu s nejhůř bránícím týmem NBA další neuvěřitelnou koncovku, v níž tentokrát stáli na šťastném konci. Bylo to ale nejpekelnější štěstí, jaké by vás před Vánocemi mohlo potkat. Tým ve Washingtonu při prvním návratu Tomáše Satoranského do hlavního města v dresu Chicaga ztrácel po vesměs velmi bídné hře 8 minut do konce 93-75. To už se však vracel do hry základ, který v zápase dostal větší než obvyklý prostor (včetně českého dirigenta) a Bulls měli před sebou poslední zoufalý pokus o návrat. Ten jim po šňůře 5-23 vyšel dokonale, a to až k prodloužení za stavu 98-98. Hosté však k němu dospěli jen díky neskutečně pevným nervům svého lídra LaVinea.

celý článek
Uff! Poprvé druhá v řadě. A Sato 13+8

CHICAGSKÁ UDÁLOST Až po čtvrtině sezony NBA si Bulls i díky 13 blokům proti Memphisu konečně mohou oddechnout – vyhráli dvě utkání po sobě a navíc poprvé v utkání ani jednou neprohrávali! Stále bez křídla Portera doma sice zahodili 22bodové vedení z první půle, kde měli trojky 18/8, zatímco soupeř hrající bez nováčka a zároveň střeleckého lídra Moranta minul prvních 16 trojek a jako první tým v sezoně z oblouku za první poločas nezapsal ani zásah. V závěru však domácí po stažení Grizzlies na jediný bod zabrali, povstal šéf LaVine, důležité akce měl i Satoranský a tým urval výhru 106-99, když potřetí v sezoně neinkasoval stovku a udržel se na Východě s bilancí 8-14 na stejné distanci od osmého Orlanda (10-11). Český dirigent byl pošesté v řadě bodově dvojciferný a podruhé za sebou házel aspoň 8 šestek (celková bilance 40/35 po 22 zápasech). Zapsal 13 bodů (z pole 10/3, TH 9/7, +/-0), 8 asistenci na 2 ztráty, 6 doskoků a 3 zisky za 33 minut a své průměry při stále aktivnější hře, kdy horší mušku z trojek dokáže pohotově kompenzovat hrou do koše, vysunul už na 9,7 bodu a 5,4 asistence za 27 minut.

celý článek
MVP Houška, titul pro Thunder z Brandýsa

UDÁLOST Vítězem čtvrtého ročníku české verze Jr. NBA League se stal tým Oklahoma City Thunder. Prsteny pro vítěze si tak navlékly děti ze ZŠ Na Výsluní z Brandýsa nad Labem, obhájci stříbra z loňského roku, kteří celek ze státu Oklahoma reprezentovali. Všechny čtyři týmy, složené z hráčů do 11 let, které se velkého finálového turnaje zúčastnily, si ale odnášejí hlavně nezapomenutelné zážitky.
 

celý článek
"Sato" se v moři rozehrávačů našel včas

DRUHÝ DUEL TOMÁŠE SATORANSKÉHO ZA BULLS Je základním dirigentem šestého týmu světa, přesto jako jediný z šesti rozehrávačů Chicaga, kteří zasáhli do druhého duelu sezony NBA, oficiálně nenese toto označení, nýbrž stále zůstává – tak jako ve Washingtonu – shooting guardem (minimálně na serveru ESPN). Byl ustanoven základním rozehrávačem Bulls, přesto i podruhé dohrával ve čtrvté čtvrtině vyrovnané bitvy jen poslední dvě minuty. Jak je ale jeho dobrým zvykem, svou šanci zužitkoval se vším všudy a byl klíčovým mužem při prvním vítězství týmu, 102-110 na palubovce Memphis Grizzlies.

celý článek
Muž v utajení, jejž Jordan oslovuje Jakub

EXKLUZIVNĚ S JAKUBEM KUDLÁČKEM Jeho práce se odehrává v přísně střežené zóně, do které si jednotlivé organizace nechtějí nechat nahlížet. Je to džob „tajných agentů 007“, operujících po celém světě. O cílech a destinacích svých operací nikde nesmějí mluvit, vyjma několika seancí během roku, kdy se celá „agentura“ sletí na velký brainstorming nad tisíci záznamů o stovkách nadějných kluků z celé planety. A nad nimi dozírají dva bratři slavného příjmení i jeden 65letý chlapík, který se doma může přehrabovat spoustou trofejí za tituly v NBA. A který má za sebou už nejeden manažerský tah, nad nímž žasla celá liga - Mitch Kupchak. A ti dva bratři? Jmenují se Larry a Michael. Tomu druhému patří už devět let Charlotte Hornets, pro něž již dvě sezony pracuje jako skaut i on. Nyní už rok dokonce jako ředitel mezinárodního skautingu. Stále ještě v necelých 30 letech. Už i v tomhle věku, který jemu osobně nepřijde vůbec podstatný, si získal uznání od největší legendy podkošové hry. Jediný Čech, kterého za pracovní nasazení a výkony chválí někdejší fenomén Chicago Bulls, dnes 56letý Michael Jordan. Nechte se pozvat do světa bývalého reprezentačního rozehrávače a nyní už muže, který leccos ví i o dění v „draftové válečné místnosti“. Do světa za světly ramp Jakuba Kudláčka.
 

celý článek
Zápas, kdy mě "Sato" nejvíc ohromil

AKTUÁLNĚ Z HAMBURKU S KOUČEM CHICAGO BULLS JIMEM BOYLENEM Když dovečeřel s českým národním týmem v hamburském hotelu, zazněla otázka, jestli při tolika návštěvách hráčů Bulls má v létě i nějakou dovolenou. Jim Boylen na to jen doširoka rozpřáhl ruce a prohlásil: „Tohle je moje dovolená“. Proti němu, jen o stůl vedle, seděl v tu chvíli jeho nový svěřenec Tomáš Satoranský, kvůli němuž se na přípavný turnaj lvů do Německa vypravil. A po pravdě – udělal dojem. Už při nástupu do týmového autobusu chtěl pomáhat realizačnímu týmu s nakládáním těžkých tašek. A u večeře se s každým nově příchozím ke stolu osobně pozdravil. Takhle se české basketbalové komunitě představil od konce loňského roku head coach ikonického klubu NBA – Chicaga Bulls. K této pozici se dopracoval v 53 letech, už jako trojnásobný vítěz NBA (1994 a 1995 s Houstonem a 2014 se San Antoniem, vždy v roli asistenta). Dříve působil jako asistent i v Golden State a Milwaukee, stejnou pozici pak zastával i u kanadské reprezentace, od roku 2015 do roku 2018 pak fungoval jako „přidružený hlavní trenér“ u Bulls v době vlády Freda Hoiberga. A uplynulý ročník NBA, kdy se během prosince stal poprvé kormidelníkem v nejlepší lize, rodák z East Grand Rapids v Michiganu dokončil s Chicagem na velmi skromné bilanci 22-60. O návrat na pozice hodné klubu tak slavného jména bude od podzimu usilovat už i s jediným Čechem v NBA. O něm, ale nejen o něm je následující rozhovor, který se uskutečnil těsně před soubojem lvů s Němci.

celý článek
Jak vysoko je už "Sato" v hierarchii NBA

O SITUACI A DOLAROVÉM POSUNU ČESKÉ JEDNIČKY Ukrutným tempem fičí zatím v NBA období zvané „free agency“, kdy se dohadují nové smlouvy s volnými hráči, případně prodlužují ty stávající. Jen za první den dostalo „rito“ na 50 borců, druhý den to bylo 23 a třetí 16, což se už téměř blíží ke stovce. Jen za první den bylo udáno kontraktů za 2,5 miliardy dolarů (56 milard korun), což je víc než hodnota 25 (jednotlivě) ze 30 klubů ligy. Jen New York (hodnota 4 miliardy), LA Lakers (3,7), Golden State (3,5), Chicago (2,9) a Boston (2,8) by tuto částku svou hodnotou překonaly.

celý článek
Skokově vzhůru. Překoná i Voráčka!

UDÁLOST Stále jde po stopách sportovní mega ikony Michaela Jordana. Z Washingtonu, klubu, kterému Jordan šéfoval jako prezident, se teď posunul do Chicaga, tedy do klubu, kde fenomenální skórer dosáhl svých největších úspěchů jako hráč. A 21 let po jeho posledním odchodu nastoupí do šatny Bulls ve slavném United Center i 27letý rozehrávač z Prahy Tomáš Satoranský. Dodrží-li novou smlouvu až do konce, bude barvy jednoho z nejúspěšnějších klubů NBA hájit nejbližší tři roky, za něž si navíc vydělá kolem 30 milionů dolarů hrubého, což z něj s průměrem 10 milionů na rok udělá zřejmě vůbec nejlépe placeného českého sportovce současnosti (dosud hvězda NHL a kapitán hokejové reprezentace Jakub Voráček s 9,25 milionu dolarů hrubého). Navíc na konci této smlouvy bude s šesti sezonami u pasu nejdéle sloužícím českým borcem v nejlepší basketbalové lize.

celý článek
Wizards roztočili ruletu o Satoranského

HRA O ČESKÉHO LVA Washington Wizards podle zámořských zdrojů dali „kvalifikační nabídku“ triu svých dosavadních hráčů – Satoranskému, Bryantovi a Portisovi -, kteří se tím stali „omezenými volnými hráči“. Co to znamená? Především to, že klub má o další služby českého rozehrávače zájem. Otázkou však je, jak velký.

celý článek
◄◄ 1 2 3 ►►