Česko chce pořádat EuroBasket 2021!

14.03.2019 - red
počet přečtení: 956
vytvořeno 14.03.2019, upraveno 14.03.2019

UDÁLOST Česká basketbalová federace se oficiálně přihlásila mezi kandidáty na uspořádání jedné ze skupin EuroBasketu mužů 2021! Pokud by se podařilo uspět v našlapané konkurenci, hostila by šampionát za dva roky pražská O2 Arena. „Ve středu jsme na FIBA oficiálně odeslali kandidaturu České basketbalové federace na pořádání jedné ze čtyř základních skupin,“ potvrdil generální sekretář ČBF Michal Konečný s tím, že termín pro podání žádosti uplyne zítra. „Zájem pro FIBA deklarovalo 13 národních federací. Uvidíme, zda všechny podají i oficiální kandidaturu.“

ČBF kandiduje na pořádání základní skupiny. Znamená to, že by EuroBasket 2021 spolupořádala s dalšími třemi zeměmi. FIBA tento model zvolila jako nouzový v roce 2015, kdy se mělo ME konat na Ukrajině, a vzhledem k tomu, že se osvědčil, chce ho držet i v následujících letech.

Už samotné podání kandidatury vyžadovalo splnění několika podmínek kladených na zájemce ze strany FIBA. „Kromě deklarování dostupnosti hlavní i tréninkové haly jsme už museli vstoupit do jednání s potenciálními ubytovateli. Podařilo se nám získat podporu hlavního města Prahy. Spočítali jsme, že kdyby se EuroBasket 2021 v Praze konal, mělo by to na veřejný život nejen v metropoli pozitivní dopad,“ vysvětluje Konečný.

Evropská odnož FIBA nyní posoudí všechny žádosti, které jí budou zaslány. O tom, kdo uspěje a bude pořádat EuroBasket, však bude rozhodovat až nový Výbor FIBA Europe, jehož složení bude známo v květnu tohoto roku. Rozhodnutí bude důležité i z toho pohledu, že od podzimu 2019 bude startovat nová kvalifikace právě o evropský šampionát 2021.

„Naše šance na pořadatelství se nyní jen těžko odhadují. Věřím ale, že naší výhodou je zkušený tým pořadatelů, který byl ze strany FIBA chválen po každé velké mezinárodní akci, kterých jsme od roku 2010 uspořádali již několik. Navíc Praha o O2 Arena jsou místa, kam by se chtěl každý zahraniční fanoušek basketbalu podívat,“ podotýká generální sekretář.

Pro český basketbal by to byla další dobrá zpráva. Mužská reprezentace se po 37 letech probojovala na mistrovství světa, které začne na konci srpna a v sobotu proběhne jeho los. A už za dva roky by se výjimečná parta kolem Tomáše Satoranského a Jana Veselého mohla předvést i na domácí půdě.