Moje 1. Clásico, vize lvíčat a 11 vteřin Víta

S KOUČEM LVŮ U18 A KADETŮ BARCELONY Málokdo má nyní takový vliv na český basketbal jako on. A zejména na jeho budoucnost. Přitom jiné povinnosti mu dovolí trávit v tuzemsku jen letní období. V Barceloně, klubu svého srdce, měl v uplynulé sezoně na starosti podkošové hráče B-týmu mužů a především první rok vedl její kadety. S nimi nedávno sahal i po španělském titulu, když v duelu o zlato zažil své první El Clásico v roli kouče. V Česku už se Luboš Bartoň během června věnoval především mladým reprezentantům kategorií U15 až U18. Na konci července pak v Rumunsku povede své 18leté lvy k dalšímu pokusu o postup do divize A. A opět bude o něco dál. Při tréninku lvíčat je znát jeho systematický přístup, péče o detail, přísnost i autorita bývalého hráče, který „tam už byl“. V posledních týdnech mu navíc přibývají i jiné akce – spíkrování na nesportovních konferencích a už v sobotu 22. června v Pardubicích i oficiální rozlučka s kariérou – ve V.I.P. duelu s týmem Jiřího Welsche.

celý článek
Vicemistryně z vesnice s vrtačkou v ruce

SE LVICÍ RENATOU PUDLÁKOVOU Jako by v utajení se stala reprezentační shooting guardka Renata Pudláková vicemistryní německé bundesligy. A moc nechybělo ani k trofeji pro šampionky – její Rutronik Stars Keltern ve finále nad Hernerem vedly už 2-1 na utkání. Nakonec ale padly 2-3. „Česká spojka“ v týmu doručovala během sezony v průměru pět bodů za patnáct minut a byla jeho top šestkařkou s úspěšností 91 procent (34/31). Mnohem zajímavější ale byla její mnohovrstevná zkušenost, kterou ve svém prvním zahraničním angažmá získala. Na německém jihozápadě dobyla tahle pražská rodačka druhé místo v lize jako obyvatelka jen třítisícové vesnice, která se ovšem pyšnila i působením v Eurocupu! Že ale není vždycky snadné provozovat profesionální sport na nejvyšší úrovni na vsi, to poznala i tahle 27letá lvice. Třeba když musela navléct rukavice, napnout svaly a naučit se lecjaký nesportovní kumšt. I u západních sousedů tak platilo okřídlené - „kolik řemesel znáš, tolikrát jsi basketbalistkou“. Nyní už ale pokročme k originální zpovědi jedné ze dvou českých zástupkyň v letošní bundeslize, jež se „za kopečky“ vydala loni z pražské Slavie.

celý článek
My, holky z Východu, vydržíme všechno

NAKOUKÁNÍ DO FRANCIE SE LVICEMI ROMANOU A KAMILOU I VIDEEM Na reprezentačním soustředění lvic před EuroBasketem se sešly hned dvě třetiny českého zastoupení v nejvyšší francouzské soutěži - 31leté křídlo Romana Hejdová z Basket Landes a 30letá power forwardka Kamila Štěpánová z Bretagne. První patřila k oporám šestého Landes, který až ve čtvrtfinále play-off padl 1-2 s Montpellierem, když byla čtvrtou střelkyní týmu s 9,6 bodu, k čemuž přidávala i 4,6 doskoku za téměř 28 minut, což byla těsně druhá největší porce za francouzskou legendou Celine Dumerc. Kamila v dresu sedmého Bretagne, jenž po boji vypadl ve čtvrtfinále s Bourges (rovněž 1-2), sklízela 6 bodů a 4 doskoky za 25 minut, což byl čtvrtý nejvyšší čas z hráček s většinou odehraných zápasů. Protože je nová doba a pracovat lze už odkudkoli, obě reprezentantky si v zemi galského kohouta užívaly pobytu s partnery. Hlavně ale během sezony leccos zažily a umějí o tom i barvitě vyprávět. Nechte se proto nyní pozvat k dvojinterview, v němž vás leccos možná nemálo překvapí.

celý článek
Jsou tu první domácí přípravy lvic

REPRE ŽEN HRAJE V PRAZE Poprvé před domácími fanoušky se tento týden ukáže ženská basketbalová reprezentace v rámci přípravy na blížící se evropský šampionát. V pražské hale Královka se ve středu a ve čtvrtek (vždy od 18:00) utká s Portugalskem.

celý článek
Oslabené lvice startují ve Slovinsku

30.5. PŘED PRVNÍM TURNAJEM REPRE ŽEN Necelý měsíc zbývá do startu evropského šampionátu basketbalistek. To je ten správný čas, aby se tým trenéra Štefana Svitka vyloupl z tréninkové ulity a začal se sehrávat v přípravných zápasech. Na úvod herního bloku odcestují lvice do Slovinska, kde je už dnes čeká prověrka s Chorvatskem a v pátek pak mnohem těžší šichta s domácí reprezentací.

celý článek
Život a doba tří teenagerů z Baskonie

S ČESKÝMI TALENTY VE VITORII Český basketbal zanechal o víkendu ve španělské Vitorii zajímavou stopu. Postaral se o ni Jan Veselý, který byl v srdci Baskicka dekorován jako MVP Euroligy za uplynulou sezonu, coby první Čech v historii a také coby první podkošový hráč dějin soutěže. Pro tamní erudované publikum ale není jediným známým zástupcem českého basketbalu. O jeho dobré jméno se stará v mládežnickém programu Baskonie, jejíž elitní mužský tým patří už dlouhé roky ke smetánce Euroligy i španělské ACB, hned trojice českých mladíků.

celý článek
Česko chce pořádat EuroBasket 2021!

UDÁLOST Česká basketbalová federace se oficiálně přihlásila mezi kandidáty na uspořádání jedné ze skupin EuroBasketu mužů 2021! Pokud by se podařilo uspět v našlapané konkurenci, hostila by šampionát za dva roky pražská O2 Arena. „Ve středu jsme na FIBA oficiálně odeslali kandidaturu České basketbalové federace na pořádání jedné ze čtyř základních skupin,“ potvrdil generální sekretář ČBF Michal Konečný s tím, že termín pro podání žádosti uplyne zítra. „Zájem pro FIBA deklarovalo 13 národních federací. Uvidíme, zda všechny podají i oficiální kandidaturu.“

celý článek
Zajdu za nimi pro šampaňské do Číny

NAKOUKÁNÍ DO FRANCIE SE LVEM BLAKEM SCHILBEM Politik, ekonom, daňový expert, sociolog, profesionální basketbalista, majitel amerického i českého občanství, gurmán i odborník na šampaňské, manžel a také čtyřnásobný otec. V nepřeberném množství rolí vystupuje křídelník české reprezentace Blake Schilb v následujícím interview, v němž odhalil mnohé ze svých méně známých tváří. Hodiny před posledním duelem světové kvalifikace, které lvy čeká v Nantes, se nechte pozvat do jeho francouzského světa, který nahlédl z nebývalého počtu nejrůznějších úhlů.

celý článek
Tam v Mnichově, kde je doma Fenerbahce

ZE ZÁKULISÍ EUROLIGY Můj dům, můj hrad, říká se. Většina basketbalistů se těší na domácí zápasy, protože mají pocit komfortu a bezpečí, které jim dodávají často i tisíce fanoušků. Těchto několik tisíc lidí v hledišti a dvanáct bojovníků na hřišti sdílí společný cíl. Chtějí vítězství svých barev. To je ideální fungování sportovního světa, které ovšem zcela naruby obrátil příjezd Fenerbahce Istanbul k dalšímu euroligovému zápasu do mnichovského Audi Domu.

celý článek
Ta, která pouští sednout Richarda Gera

Z LONDÝNA POD POVRCHEM S TEREZOU BRANTLOVOU + FOTO A VIDEO Uměla si zařídit hodně zajímavý druhý život. Tedy ten po sportovní kariéře. A pro ni, která pod bezednými koši zažila pěkných pár zahraničních štací, je zcela symbolické, že si ho odbývá mimo české hranice. Takříkajíc zaslíbenou zemí, byť po stránce živobytí nijak snadnou a v jejím tepajícím srdci i velmi nákladnou, se pro ni stala Anglie. A ještě přesněji její nekonečná a přelidněná metropole Londýn. V něm se stala učitelkou, hráčkou, nyní i osobní trenérkou, ale také modelkou, účinkující ve videoklipech „klanu Sheeranů“ a dokonce i – ano, herečkou! A to ne jen tak ledajakou! Čerstvě má za sebou naprosto unikátní zkušenost. Natáčela s legendou z Pretty Woman Richardem Gerem, a rovnou britský televizní seriál z produkce BBC Studios. A protože tahle metr sedmdesát vysoká mistryně světa chodí i po přehlídkových molech na londýnském nebo madridském Fashion Weeku, což už není jen tak nějaká hobby akce, netřeba už téměř dodávat, že následující londýnský rozhovor s Terezou Brantlovou před nástupem do její nové práce stál skutečně za to.

celý článek
◄◄ 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ►►